Nieuws Actueel

Spotgoedkoop parkeren rukt op

Door het hele land zijn voorbeelden van gemeenten die breken met het gangbare parkeerbeleid. In de vier grootste steden zijn parkeertarieven in winkelgebieden buiten het centrum verlaagd en kleinere steden maken parkeren in de binnenstad zelfs gratis, blijkt uit een rondgang langs gemeenten.

Natasja de Groot en Marcia Nieuwenhuis 3 maart 2016

Parkerenamsterdam1065

Lees ook:Parkeermeter weg: klant en winkelier relaxter

Stadsbesturen lijken daarmee tegemoet te komen aan de wens van ondernemers. Die pleiten al jaren voor aanpassingen van het tarief om de concurrentie van internet het hoofd te kunnen bieden.

In Rotterdam is het aantal winkelstraten waar je het eerste half uur voor tien cent kunt parkeren, uitgebreid van tien naar bijna vijftig. "Voor tien cent hebben mensen uit bijvoorbeeld Barendrecht hun blok kaas van de specialist in de auto liggen en dan kunnen ze weer doorrijden", licht wethouder Maarten Struijvenberg toe.

In de Haagse wijk Ypenburg start een proef om het eerste uur voor een dubbeltje te parkeren en mogelijk komen daar nog vier winkelgebieden bij. In Utrecht is het gratis parkeren bij de woonboulevard op Kanaleneiland en zijn er gesprekken gaande om dat uit te breiden. In het centrum van de vier grote steden blijft het hoge parkeertarief wel gehandhaafd.

Dat geldt niet voor kleinere steden buiten de randstad zoals Steenwijk en Winschoten, waar het betaald parkeren zelfs helemaal is afgeschaft. Ook in Veenendaal hoeft voorlopig op zaterdag niet te worden betaald in de parking en in Zoetermeer zijn de eerste twee uur een auto wegzetten in de parkeergarages gratis.

Detailhandel Nederland juicht de trend toe. De branchevereniging kwam onlangs nog met een brandbrief om de explosieve stijging van de tarieven een halt toe te roepen. Volgens een onderzoek zijn de tarieven van straatparkeren in de periode 2010-2015 met 17 procent gestegen. Parkeren in de parkeergarages werd in die periode 30 procent duurder. Parkeren op straat kostte vorig jaar gemiddeld 2,66 euro per uur. Daarmee is het iets goedkoper dan parkeergarages, waar de teller oploopt tot zo'n 2,77 euro.

Ook retaildeskundige Cor Molenaar meent dat gemeenten zichzelf in de vingers snijden door het winkelend publiek te laten betalen voor het parkeren. "Het stuit mensen tegen de borst als ze voor een uur parkeren een paar euro kwijt zijn, terwijl ze online gratis kunnen bestellen. Daarmee jaag je mensen de winkelstraten uit. Schaf het gewoon helemaal af."