Nieuws Actueel

srprs.me wil miljoenen ophalen met hulp van community

srprs.me wil groeien. En hoe. De reisorganisatie wil naar één miljoen reizigers. Een flink aantal, waar ook een flink bedrag voor nodig is. Maar liefst twee miljoen euro wil het bedrijf ophalen door te crowdfunden. “Door de community aan te spreken heb je een win-win situatie. Wij kunnen doorgroeien en de community profiteert omdat ze kunnen investeren in een succesvol bedrijf”, zegt CEO Raymond Klompsma.

Carlijn Assink | Foto: srprs.me 3 november 2018

Sprs me

srprs.me is in 2014 opgericht en is kort gezegd een reisorganisatie dat verrassingsreizen aanbiedt. “Ik wil onze reizigers een unieke ervaring bieden”, zegt Klompsma. “Ik wil namelijk dat ze op reis gaan zonder verwachtingen. Daarmee is het hele idee ook begonnen, verwachting-verlaging. De wereld heeft meer onbevangenheid nodig.”

Klompsma miste dat überhaupt in het leven. “We kunnen alles opzoeken op het internet en ons overal op voorbereiden. Hoe het ergens uitziet, wat er te doen is, wie er allemaal geweest zijn. Er zijn daardoor steeds meer verwachtingen over de plek en de ervaring die dit moet gaan opleveren. Het is dan vervolgens moeilijk om die verwachtingen waar te maken. Met srprs.me probeer ik dat wat losser te maken. Stap gewoon eens ergens in, dan maak je weer herinneringen.”

Lees ook: Zo kies jij als ondernemer het juiste crowdfunding platform

Citytrips

Hoe dat in zijn werk gaat is vrij gemakkelijk. Reizigers kunnen online een reis boeken, alleen, met wat vrienden of met een groep onbekenden, en horen vervolgens pas op het vliegveld naar welke stad ze gaan. Er is een klein beetje controle. Zo kunnen ze bijvoorbeeld steden uitsluiten. Het enige wat de vakantieganger van te voren hoort, is het weerbericht. “Zodat je weet of je een dikke trui mee moet nemen.”

De afgelopen vijf jaar is srprs.me gegroeid naar zo’n 38.000 bezoekers per jaar. Dat aantal moet dus gaan groeien naar 1 miljoen reizigers. “We willen een aantal dingen voor elkaar krijgen. Zo willen we de backoffice verder automatiseren (we doen nu nog veel zelf), een app ontwikkelen zodat we de reizigers tijdens de reis ook kunnen bijstaan en we willen verduurzamen.”

Lees ook: Dit is hoe Fairphone 2,5 miljoen euro bij elkaar kreeg met crowdfunding

Duurzaam reizen

Mensen konden al hun reis compenseren door een extra bedrag te betalen bij de boeking. Dat geld gaat naar een project in Nepal, waar er innovatieve fornuisjes worden geleverd aan bewoners, zodat ze niet meer op open vuur hoeven te koken. “Daarmee wordt er in kortere tijd een hogere temperatuur bereikt en wordt er dus minder gestookt. De insteek is om meer CO2-uitstoot te voorkomen met dit soort projecten.”

Nu wil srprs.me CO2-uitstoot reducerenndoor bijvoorbeeld een roadtrip met het openbaar vervoer aan te bieden. Dan kunnen de reizigers een trip per trein boeken. “Ook willen we een route voor de elektrische auto aanbieden met oplaadpunten onderweg en kunnen de boekers kiezen voor een duurzame accommodatie. Bijvoorbeeld een eco-vriendelijk hotel.”

Groeien

Groeien en duurzaamheid tegelijkertijd, dat klinkt een beetje als een sprookje. “We zitten nou eenmaal in een vervuilende business. Reizen is niet goed voor de uitstoot, hoe dan ook. Feit is ook dat mensen steeds meer vliegen. De markt is er al en wij willen ons plekje daarin nog meer veroveren”, zegt Klompsma. “Maar we willen binnen deze business wel graag een steentje bijdragen en duurzame alternatieven laten zien.”

De financiële factsheet van het bedrijf laat zien dat srprs.me in Nederland en België met 40% wil gaan groeien. In de Verenigd Koninkrijk zijn het aantal boekingen nog klein. Daar verwachten ze een enorme stijging van 100% per jaar, door specifieker te richten op een bepaalde doelgroep.

Crowdfunding

De reisoperator wil dit allemaal financieren door middel van crowdfunding. “Zo willen we onze community de mogelijkheid bieden om in het bedrijf te stappen. Ze kunnen vanaf 250 euro in ons investeren. Na verloop van tijd is er de mogelijkheid om dat om te zetten naar aandelen in het bedrijf.”

Klompsma is erg enthousiast over crowdfunding. “Het is het ultieme middel om je community bij je bedrijf te betrekken. We hebben een grote schare volgers opgebouwd de afgelopen jaren. Alleen al op Facebook hebben we meer dan 234-duizend volgers. Dankzij hen kunnen wij bestaan. Dus daarom staat crowdfunding bij mij met stip op één. Zij kunnen in een groeiend bedrijf investeren en wij kunnen daardoor weer verder doorgroeien.”

Aandelen

Via het platform Oneplanetcrowd kan iedereen die srprs.me een warm hart toedraagt een investering doen in de vorm van een converteerbare lening. De investeerders lenen dan een bedrag aan het bedrijf, waar ze zeven procent rente op krijgen. Binnen drie jaar kunnen ze de investering omzetten in aandelen of ze krijgen hun geld terug. “Dan heb je opeens heel veel kleine aandeelhouders”, lacht Klompsma. “Dat betekent niet dat er tijdens de aandeelhoudersvergadering opeens honderden mensen aanwezig zullen zijn. Maar zij komen in een stichting en één persoon zal representatief staan voor al deze aandeelhouders. Al worden ze natuurlijk wel allemaal op de hoogte gehouden.”

Waarom niet gewoon naar een bank stappen? “Financieren bij de bank is lastig. De meeste banken kijken niet snel naar startups, ook al zijn we wel succesvol. En via een bank financieren is ook meer een traditionele manier. En er zijn nog meer mogelijkheden die interessant zijn. Die andere wegen kunnen in de toekomst altijd nog.”

Marketing

Het woord community valt vaak. Is de crowdfundingsactie ook een manier om aandacht te genereren voor het bedrijf? “Naast dat het een win-win situatie is, creëert het natuurlijk ook weer ruchtbaarheid. Het werkt twee kanten op. We laten zien wat we willen doen. Daar hebben we geld voor nodig en we gebruiken ons netwerk daarvoor. Maar we geven natuurlijk ook wat terug.

Doelbedrag

De actie loopt nog maar een aantal weken, maar het minimale streefbedrag van 750.000 euro is al behaald. De campagne was eerst al stil live gegaan en uitgezet onder reizigers die al eerder bij het bedrijf hadden geboekt. Daarvan hebben er honderd mensen voor gekozen om te investeren. “Dat is toch fantastisch?”, zegt Klompsma. “Nu gaan we door naar de twee miljoen!”