Nieuws Actueel

Staalmaker ArcelorMittal en chipbedrijven onderaan in rode AEX

Staalfabrikant ArcelorMittal en de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML stonden maandag onderaan in de AEX-index, die ook een verlies liet zien. De vrees voor een recessie bleef daarbij boven de markten hangen. Vooral de Duitse economie, de grootste van Europa, hangt een forse krimp boven het hoofd als Rusland de gastoevoer naar het land volledig dichtdraait.

ANP 11 juli 2022

ANP110722055 1

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent lager op 669,00 punten. De MidKap verloor 1,2 procent tot 902,07 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 1,4 procent.

ASMI, Besi en ASML verloren tot 4 procent en ArcelorMittal raakte ruim 3 procent kwijt. Ook verlichtingsbedrijf Signify en vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield verloren meer dan 3 procent. Prosus zakte 2 procent. De techninvesteerder kampte met koersdalingen in de Chinese techsector. Internet- en gamesbedrijf Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft, en webwinkelconcern Alibaba stonden in Hongkong flink onder druk na boetes in China vanwege het niet naleven van antimonopolieregels over de openbaarmaking van transacties.

Twitter

Twitter, dat ook een beursnotering heeft in Frankfurt, zakte bijna 9 procent. De overname van de berichtendienst door Tesla-topman Elon Musk lijkt niet door te gaan nu Musk heeft aangegeven die niet door te willen zetten. De rijkste man ter wereld zegt dat Twitter zich niet aan de voorwaarden van de overname heeft gehouden, maar Twitter heeft aangekondigd via de rechter de overname af te willen dwingen.

In Parijs daalde STMicroelectronics 1,3 procent. De Frans-Italiaanse chipproducent gaat volgens persbureau Bloomberg samen met chipfabrikant GlobalFoundries een nieuwe fabriek bouwen in Frankrijk. Voor de nieuwe fabriek krijgen de ondernemingen een subsidie. De Europese Unie wil meer chipfabrieken aantrekken en heeft daar 43 miljard euro voor over.

Uniper

In Frankfurt zakte Uniper meer dan 5 procent. De topman van het bedrijf waarschuwde voor een verlies van 10 miljard euro dit jaar. Het Duitse energiebedrijf kampt met grote financiële problemen doordat Moskou de Russische gasleveringen aan Duitsland heeft afgeknepen en heeft een verzoek ingediend bij de Duitse overheid om met een steunpakket gered te worden.

De euro was 1,0124 dollar waard, tegen 1,0183 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,9 procent minder op 102,83 dollar. Brentolie daalde 1,6 procent in prijs tot 105,33 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws