Nieuws Actueel
Staatssecretaris Tamara van Ark doet handreiking naar mkb-ondernemers tijdens eerste openbare optreden
Staatssecretaris Tamara van Ark wil regelgeving op het gebied van werknemers minder complex en eenduidiger maken. Dat zei ze donderdag tijdens de Week van de Ondernemer in de RAI in Amsterdam.

Handreiking
Tijdens haar eerste openbare speech als staatssecretaris deed Van Ark een handreiking naar de ruim duizend ondernemers in de zaal. “Ik zie bedrijven niet als een koud economisch model, maar als de plek waar mensen gezien worden en talenten uit mensen worden gehaald. Werk betekent niet alleen een inkomen, het betekent ook structuur, contact met collega's en persoonlijke ontwikkeling. Ik wil dus heel graag samen met de ondernemers de schouders onder werkgelegenheid zetten.”
Maatschappelijk verantwoord
Ze prees de mkb-ondernemers die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, bijvoorbeeld door mensen met een beperking in dienst te nemen. “En dan snijdt het mes aan twee kanten. Sociaal beleid en economisch beleid gaan hand in hand.”
Tijdens gesprekken die Van Ark met ondernemers had merkte ze dat zij graag verantwoordelijkheid willen nemen, maar daar ook nog hindernissen bij tegenkomen. “De overheid moet ook de hand in eigen boezem steken. De regelgeving is vaak complex en niet eenduidig. Wij moeten zorgen dat ondernemers zonder zorgen mensen met een beperking aan kunnen nemen”, zei ze.
Loondispensatie
Als concreet voorbeeld noemde ze loondispensatie in plaats van subsidie. “In het regeerakkoord staat dat waar we nu werken met loonkostensubsidie, we over gaan op loondispensatie. Dat kan voor werkgevers heel prettig zijn omdat ze dan op een uniforme manier mensen met een beperking in dienst kunnen nemen. Het uitgangspunt blijft wel dat mensen die werken dat blijven voelen in hun portemonnee.”
Lees ook: Kamp: 'Het mkb vormt de belangrijkste basis voor de welvaart in Nederland'
VVD-politica Tamara van Ark is op 26 oktober 2017 benoemd tot staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in het kabinet-Rutte III. Ze is werkzaam op dit ministerie naast D66-politicus Wouter Koolmees, minister van SZW. Van Ark: "De focus van minister Koolmees ligt met name op pensioenen, de arbeidsmarkt, ontslagrecht. Mijn onderwerpen liggen op het vlak van mensen weer activeren. Mensen met een beperking, een achterstand, schulden. En ook op het gebied van kinderopvang. We vullen elkaar goed aan en werken op al die gebieden ook goed samen."
Politiek
De 43-jarige Van Ark woont in Nieuwerkerk aan den IJssel en heeft twee dochters. Voordat ze staatssecretaris werd, zat ze sinds 2010 in de Tweede Kamer. Eind 2012 werd Van Ark gekozen tot opvolger van Anouchka van Miltenburg, de toenmalige vice-fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie van de VVD. Van Miltenburg werd voorzitter van de Tweede Kamer. Sinds oktober 2017 is Bas van 't Wout de vice-fractievoorzitter van de partij.
Ervaring
Voor zover bekend heeft Van Ark geen ondernemerservaring. Vroeger heeft ze gewerkt op de vleesafdeling van een supermarkt, staat op de site van de VVD. Na een studie bestuurskunde op de Erasmus Universiteit Rotterdam, werkte ze twee jaar bij Panfox, een bureau voor informatie-architectuur dat in 1999 werd overgenomen door ICT-dienstverlener Ordina. Later werkte ze bij de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Rotterdam. Bestuurljke ervaring deed ze op als wethouder in Nieuwerkerk aan den IJssel en Zuidplas.
Sociaal
Volgens Van Ark is werk de beste weg naar een betere toekomst voor mensen in een kwetsbare positie. “Dat is meer dan geld alleen, meedoen geeft je perspectief, kans om je te ontplooien en mensen te ontmoeten”, zo luidt haar favoriete zin uit het regeerakkoord. “'Ik vind het belangrijk dat je mensen niet afschrijft maar op weg helpt, soms met een steuntje in de rug en als het nodig is met een stok achter de deur”, zegt ze.
De overheid moet ook de hand in eigen boezem steken. De regelgeving is vaak complex en niet eenduidig