Nieuws Actueel

Stadsbrouwerij in voormalige Menistenkerk Enschede

Hengeloër Herbert Capelle doet, samen met zakenpartner Joost Carlier, een poging om in de vroegere Menistenkerk aan de Stadsgravenstraat in Enschede een stadsbrouwerij met proeflokaal, podium en loungeruimte onder te brengen. "Voor de zomer van volgend jaar willen we openen", zegt hij in De Twentsche Courant Tubantia.

Van onze redactie 12 december 2016

Bier stockfoto

Capelle is bekend door zijn pogingen om het roemruchte Hengelo Bier nieuw leven in te blazen. Hij is eigenaar van het merk. En met Carlier zette hij vorig jaar de Homeland Brewery in Amsterdam op. De brouwinstallatie kwam uit Gronau en was daar onderdeel van het oude stadsbrouwcafé Dinkellager. Capelle ontdekte de verwaarloosde installatie, die al sinds 2010 niet meer in gebruik was.

En nu is zijn oog op het voormalige kerkje gevallen. Het plan heeft inmiddels concrete vormen aangenomen. Zo komen in de vroegere kerkzaal een restaurant annex proeflokaal en een podium voor live-optredens. Het oude pastoriegedeelte is de plek waar de stadsbrouwerij is gepland. De brouwinstallatie - die er nog niet is - komt straks ook beschikbaar voor kleine, ambachtelijke brouwers die er hun eigen bier kunnen brouwen.

Mekka van craft beer

"We hebben straks alleen lokale bieren op tap, vijftien verschillende", vertelt Capelle (54). Liefhebbers kunnen kiezen uit onder meer Rigtersbier van de brouwerij uit Buurse, Eanske Bier, Yellow Moon en Johnny Thursday Beer. En bier van plaatselijke brouwerijen als Othmar Bier uit Ootmarsum, de Stadsbrouwerij Groenlo en Davo Bieren in Deventer.

Ook zijn eigen label, White Horse Craft Label, komt straks uit de tap. "Dat gaan we ook in Enschede brouwen. Het is een merk met verschillende types speciaalbier." Grote biermerken zijn er straks niet te vinden. "Dit is een ontmoetingsplek voor de kleinere brouwers van ambachtelijke speciaalbieren. Dit wordt het mekka van craft beer", belooft Caplle.

Investering

Hij schat dat voor de interne verbouwing een investering van zo'n 600.000 euro nodig is. Een aantal investeerders heeft al toegezegd met een bijdrage over de brug te komen. Het financiële gat (tussen de 50.000 en 100.000 euro) dat er nog is, hopen Herbert Capelle en Joost Carlier via crowdfunding te dichten.

Foto: Thinkstock Foto Herbert Capelle: Ben Lensink