Nieuws Actueel
Arnhemse kapper verzorgt haar dak- en thuislozen
Gezichten in stad en streek krijgen een naam in de krant. Omdat ze het waard zijn gezien en gehoord te worden. Deze week: kapper Roman Zemar.

Steeds meer daklozen uit Arnhem lopen er op en top geknipt bij. "Ze zien er verzorgder uit. Daardoor voelen zij zich op straat zelfverzekerder. Ik ben blij dat ik op deze manier iets terug kan doen voor de Nederlandse samenleving", zegt de 29-jarige kapper Roman Zemar uit Arnhem tegen De Gelderlander.
Om de twee weken knipt hij bezoekers van Kruispunt, een opvang voor dak- en thuislozen in Arnhem. "Per keer melden zich zeker acht tot tien mensen", zegt de in Afghanistan geboren Zemar. Samen met zijn ouders en drie broers vluchtte hij uit zijn vaderland naar Nederland. De oorlog dwong hen daartoe. In Arnhem werkte Zemar bij enkele kapperszaken voordat hij zijn herensalon Four Brothers aan de Looierstraat opende.
Aanleg"In Afghanistan waren wij thuis met vijf mannen. Het was te duur om telkens naar de kapper te gaan. Mijn vader duwde mij een keer een tondeuse in de hand. Zo is het begonnen. Wij moesten elkaar knippen. Wij oefenden op elkaar. Ik bleek de meeste aanleg te hebben."
Zemar ging daarmee door in de meer dan tien jaar dat hij in Nederland in talloze asielzoekerscentra woonde. "De andere bewoners vroegen ons waarom wij er altijd met een fris kapsel bij liepen. Ik ben toen andere asielzoekers gaan knippen. Voor 5 euro per keer. Er kwamen zelfs mensen van buiten. Zo verdiende ik mijn eerste geld in Nederland."
SteenstraatToen het gezin eenmaal een woning in Arnhem kreeg toegewezen, ging het hard. "Een vriend van mij zocht iemand voor zijn kapperszaak in de Steenstraat. Dat ben ik zelf gaan doen. Toen heb ik een aantal basiselementen geleerd. Bijvoorbeeld dat je een klant niet bij de kin mag pakken om zijn hoofd te draaien. Dat deed ik altijd bij mijn broers. Maar dan kleineer je iemand. Je plaatst je hand boven op het hoofd van een klant en met je hand stuur je de richting van het hoofd."
Knippen is een passie van Zemar geworden. "Het is meer een hobby. Soms ben ik een half uur tot drie kwartier met een klant bezig. Ik neem er ruim de tijd voor. Ook bij kinderen. Soms zet ik er eentje op schoot, een andere keer ga ik bij hem op de grond zitten. Zo probeer ik ze op hun gemak te stellen."