Nieuws Actueel

Stahl: chemische wereldspeler uit Waalwijk

Veel streekgenoten slagen in het buitenland. Hoe doen ze dat? Huub van Beijeren, CEO van chemicaliënproducent Stahl uit Waalwijk: 'Wij zitten aan tafel met Jaguar en BMW'.

Wouter ter Haar | Foto: Werkt/Joris Buijs 1 oktober 2016

Stahl waalwijk grenzeloos export

Net uit de auto gestapt, betaald met een bankbiljet, schoenen aangetrokken of een leren tas weggezet? Grote kans dat er contact is geweest met een product van Stahl uit Waalwijk. Dit bedrijf produceert allerhande chemicaliën die wereldwijd hun toepassing vinden in de leerindustrie, interieurs van auto's, dekzeilen van vrachtauto's, bankbiljetten, airbags, ruitenwissers en meer. "Wij zijn een beetje een hidden champion. Iedereen komt de hele dag met ons in aanraking, zonder het te weten'', aldus Huub van Beijeren, CEO van Stahl.

Leerindustrie

Stahl, onderdeel van het Franse beursgenoteerde Wendel, is met name in landen als India, Mexico, China en elders in het Verre Oosten een grote speler. Zeker in de leerindustrie. Stahl levert aan duizenden grote leerlooierijen chemicaliën waarmee leer onder meer schoongemaakt, bewerkt en gekleurd kan worden. Vanuit het hoofdkantoor in Waalwijk worden 11 fabrieken, 38 laboratoria en ruim 1800 mensen in 23 landen aangestuurd. Stahl-producten vinden hun weg naar circa 100 landen wereldwijd. Dat levert het bedrijf zo'n 650 miljoen euro omzet op, waarvan slechts 1 à 2 miljoen in Nederland wordt geboekt. Van oudsher - Stahl werd in 1930 in de VS opgericht - is het bedrijf groot in leer. Vrijwel alle leren stoelen in auto's van grote wereldmerken zijn bewerkt met Stahl-producten. Maar ook tassen van Gucci of Louis Vuitton.

Onderscheidend

Volgens Huub is Stahl veel meer dan producent en leverancier. "Want wij leveren wel aan looierijen, maar weten vaak eigenlijk meer van leer dan zij. We testen, bewerken en vernieuwen continu en hebben een eigen proeffabriek. Wij praten direct met de afnemers van looierijen. Dus wij zitten aan tafel met Jaguar of BMW. Wij werken voor hen aan oplossingen en trainen zelfs hun mensen. Daarin zijn we sterk onderscheidend."

Veilige airbags

Hoewel de leerindustrie circa 70 procent van de totale omzet uitmaakt, is Stahl ook sterk gericht op het produceren en leveren van applicaties, die op tal van plekken hun toepassing vinden. Huub verklapt: "Wij leveren een product waarmee de achterkant van een leren autostoel sterk lijkt op leer, want die is slechts in een héél enkel geval daadwerkelijk van leer.'' Maar producten van Stahl zorgen er ook voor dat de rubbers van ruitenwissers niet piepen, dat airbags veilig zijn of dat auto-interieurs niet verkleuren. Huub ziet vooral groeikansen in deze zogeheten performance- coatings. "De toepassingen zijn enorm breed. Daar liggen voor ons nog zo verschrikkelijk veel mogelijkheden. Wij gaan aan de slag met die uitdaging.''

Tips van de exporteur

Stahl is uitgegroeid tot een wereldspeler en stak daarbij het volgende op:

BescheidenIn het buitenland opereren vraagt om zelfverzekerdheid. En de zaken hier goed onder controle hebben. Tegelijkertijd moet je ook bescheiden zijn. Denk niet: 'dat regelen we hier wel even'. Denk lokaalHoud rekening met lokale gewoonten. Daarom is het verstandig om bij elke stap met eigen lokale mensen te werken. Die kennen alle gewoonten en gevoeligheden. Niet op Hollandse toerWij Hollanders kunnen in den vreemde veel weerstand oproepen. Zoals wij spreken of handeldrijven wordt lang niet overal gewaardeerd. Respecteer religies en data. Zeker in India en Pakistan. Koning KlantWij leggen onze klanten, bijna in extreme mate, in de watten. Zij hoeven niet veel meer te doen dan op tijd betalen. De rest doen wij.

Gerelateerde artikelen:Internationaal ondernemen: Ticketswap bedient heel EuropaGroeien in crisistijd dankzij overzeese vestigingUtrechtse vazen in Arabische paleizen