Nieuws Actueel

Start-up Avy genomineerd voor internationale drone prijs

De Nederlandse start-up Avy is uit meer dan duizend aanmeldingen genomineerd als finalist voor de internationale drone-wedstrijd 'Drones for good' in Dubai. De competitie selecteert de beste drone en drone-toepassingen met een humanitaire grondslag. De hoofdprijs bedraagt 1 miljoen dollar.

Christine Spanjaard | Foto: Avy 30 januari 2017

Avy drone

Patrique Zaman, oprichter van Avy is zeer verheugd met de nominatie. “Drones worden veelal nog geassocieerd met bommenwerpers en de schending van privacy. Maar wereldwijd gebeurt er ontzettend veel op het gebied van drones. Al zijn er nog relatief weinig drones die de veilige lab-omgeving verlaten en goed toepasbaar zijn. Wij hebben ervoor gekozen om een goed toepasbare drone te ontwikkelen die op een positieve manier ingezet kan worden. Het is heel mooi als je inzet dan beloond wordt met een nominatie als deze.”

Reddingsdrone

Avy heeft een reddingsdrone ontwikkeld voor vluchtelingen die tijdens hun overtocht op de Middelandse Zee in nood raken. De drone is in staat om lange afstanden af te leggen, zelfstandig bootjes op te sporen en waar nodig hulp te leveren door het droppen van reddingsvesten, voedsel en medicijnen. In het afgelopen jaar zijn 3.500 vluchtelingen omgekomen tijdens deze levensgevaarlijke bootreis. Avy wil dit aantal drastisch verlagen.

Competitie

'Drones for good' wordt georganiseerd door het Dubai ICT-fund en Dubai Telecom met als doel het stimuleren van de ontwikkeling van innovatieve drones voor een betere wereld. Uit de inzendingen zijn in totaal 10 internationale finalisten geselecteerd voor de wedstrijd die plaatsvindt op 17 en 18 februari in Dubai.

De winkansen van Avy vindt Zaman moeilijk in te schatten. “Ik denk dat we een mooi product kunnen presenteren in Dubai, maar het is lastig te zeggen hoe ons idee daar aan zal slaan. Er staat ons daar een spannende week te wachten.”

Ontwikkeling

Voordat de drone daadwerkelijk op de Middellandse Zee gebruikt kan worden om bootvluchtelingen in nood te helpen heeft Avy nog wat ontwikkelingstijd nodig. “We hopen deze zomer de drone in te kunnen zetten, maar mochten we in Dubai de geldprijs winnen dan is de kans groot dat we eerder kunnen gaan vliegen ”, vertelt Zaman. Wat de uitslag in Dubai ook gaat zijn, vanaf februari zal Avy de drone wel al in gebruik gaan nemen voor andere type reddingsacties. “Dan moet je denken aan first response acties van de brandweer, de kustwacht of reddingsacties in de bergen.”

Gerelateerde artikelenNokia gaat drones testen in TwenteVarende drones bewaken havenHet nieuwe ondernemen: dronevliegers als hoogvliegers