Actueel

Statushouders krijgen speciale lessen om eigen bedrijf te starten: ‘Droomde altijd van eigen kapperszaak’

Jihan Othman en Joseph Karmanda zijn geslaagd voor de Ondernemersschool voor Statushouders. Zij kregen hun certificaat in het Haagse Stadhuis. Frank Jansen
Frank Jansen
Leestijd 5 minuten
Lees verder onder de advertentie

Trotser kan ze haast niet zijn. Op een trap in het Haagse Stadhuis staat de Koerdische Jihan Othan (41) in een net, rood pak naast klasgenoot Joseph Karmanda. Beiden hebben net hun certificaat gekregen van de Ondernemersschool voor Statushouders. De afgelopen drie maanden kreeg het tweetal met hun elf andere klasgenoten les in hoe een bedrijf te starten in Nederland. Want dat is soms net anders dan in het land waar ze uit vluchtten.

In Irak was Othan al een ondernemend type. Vier jaar woonde ze in dat land, daarvoor vluchtte ze uit thuisland Syrië voor de daar uitgebroken oorlog. Ze organiseerde er evenementen, optredens van grote artiesten en deed promotie voor campagnes. Eenmaal in Nederland wilde ze ook aan de slag. ,,Maar bij veel vacatures stond als vereiste dat je goed Nederlands moest spreken", vertelt ze in het AD. ,,En ik kon veel, maar dat nog niet.”

Ik heb altijd het gevoel dat ik niet genoeg werk

Jihan Othan

Het is een probleem waar volgens haar veel vluchtelingen en statushouders tegenaan lopen. De wil om te werken is er, de talenten en kwaliteiten ook. Alleen de taal nog niet. Othan volgde een sollicitatiecursus bij de gemeente Den Haag, deed zes jaar lang administratief werk, studeerde Facility Management bij de Haagse Hogeschool, kwam bij Vluchtelingenwerk terecht als begeleider van vrijwillige tolken en richtte een eigen schoonmaakbedrijf op. Ze greep naar eigen zeggen alle kansen die ze kon grijpen. Toch wilde ze meer. ,,Ik heb altijd het gevoel dat ik niet genoeg werk.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Politiek vluchteling Abdel is nu prijswinnend restauranthouder

Via de Ondernemersschool voor Statushouders leerde ze businesscoach Adriaan Romijn kennen. Door haar verhaal raakte hij geïnspireerd. ,,Mensen willen graag werken”, zegt hij. ,,Er zijn genoeg gekwalificeerde vluchtelingen in Nederland. Schilders, tegelzetters, mensen in de bouw. Alleen weten ze zelf bijvoorbeeld niet de juiste websites voor vacatures te vinden. Daar gaan wij hen bij helpen door middel van een uitzendbureau.”

Daarbij wordt vluchteling aan werkgever gekoppeld. En dat moet op hetzelfde niveau als de doorsnee werknemer zijn. Niet zoals in sommige gevallen bij arbeidsmigranten voor een laag loon. ,,We willen echt een maatschappelijk probleem verhelpen.”

Lees verder onder de advertentie

Veertien bijeenkomsten

In november startte voor het eerst in Den Haag de Ondernemersschool voor Statushouders. Bewoners met een migratieachtergrond krijgen bij deze korte opleiding lessen om een eigen bedrijf te starten. De opleiding bestaat uit veertien bijeenkomsten, waarvan twaalf met elkaar in een klaslokaal. Iedere leerling krijgt een business coach, die na het verkrijgen van het certificaat hun leerling nog een paar maanden verder begeleidt bij het opzetten van een eigen onderneming.

De opleiding is een initiatief van Qredits in samenwerking met de Kamer van Koophandel en VluchtelingenWerk, en wordt gefinancierd door de Council of Europe Development Bank (CEB) en de Europese Commissie. De Ondernemersschool voor statushouders wordt door het hele land aangeboden. Er zijn wel een aantal voorwaardes om mee te doen, vertelt José van der Looij van Qredits. ,,Je moet voldoen aan het A2-taalniveau en wel echt interesse en ervaring in ondernemen hebben.”

Het initiatief krijgt een vervolg. In Den Haag start eind deze maand een nieuwe lichting statushouders. Zij leren in het ondernemerslandschap in Nederland hun weg te vinden. Belangrijk volgens Van der Looij, aangezien ieder land zijn eigen wetten en regels heeft. ,,Wij helpen ze de juiste instanties leren kennen.”

Lees verder onder de advertentie
De eerste lichting van de Ondernemersschool voor Statushouders in Den Haag. AD
AD

Door de school hoopt de 39-jarige Joseph Karmanda net als Jihan zijn droom waar te maken. Zij een uitzendbureau, hij een eigen kapperszaak. De dertiger vluchtte twintig jaar geleden van Sierra Leone naar Nederland en kent de afgelopen tien jaar niet anders dan het knippen van tevreden klanten.

Als 19-jarige jongen volgde Karmanda in Nederland eerst taallessen, ging vervolgens naar school en had daarnaast verschillende baantjes. Bij C1000, McDonald’s, in de spoelkeuken van de Tweede Kamer. In zijn twintiger jaren ging hij naar de Kappersschool in Rotterdam. Het vak is zijn passie. ,,En die moet je volgen”, vindt hij. ,,Vroeger was het vooral leuk om dit werk te doen. Tegenwoordig zit er ook geld in. Waar je een paar jaar geleden een tientje betaalde voor een knipbeurt, kost dat nu zo 40 euro. Het is een goede business.”

Lees verder onder de advertentie

De laatste tien jaar werkte hij bij zes verschillende kapperszaken, waar Karmanda veel ervaring opdeed en hij onder jongeren de naam Barber Jo kreeg. Maar altijd bleef hij dromen over zijn eigen zaak. Via de Ondernemersschool voor Statushouders is die droom weer een stap dichterbij. Hij kent nu de regelgeving beter, de wetten. ,,En dat je bijvoorbeeld bij een pand wel aan de gemeente moet vragen of daar een kapper in mag.”

Ik hoop hen te helpen en een impact te maken, ze van de straat te krijgen

Joseph Karmanda

De afgelopen weken had Karmanda drie bezichtigingen. Helaas is hij nog steeds op zoek. Toch hoopt hij binnen drie maanden echt van start te gaan. Intussen droomt hij alweer verder. Over het helpen van probleemjongeren. ,,Ze praten makkelijk met mij. Ik hoop hen te helpen en een impact te maken, ze van de straat te krijgen.”

Kapperszaak en uitzendbureau

Trots staat Karmanda naast Jihan op de trap in het Stadhuis. Beiden met hun certificaat en gekregen rode roos in handen. Nog drie maanden krijgen ze begeleiding van hun businesscoach, daarna is het aan hen. Wie weet staat hij binnenkort in zijn eigen kapperszaak, lost zij met haar uitzendbureau een maatschappelijk probleem op en helpt vluchtelingen aan werk.

Lees verder onder de advertentie

Jihan is in ieder geval al goed onderweg. Vorige week startte ze een bv, samen met haar business coach. Hij vond het zo’n goed idee dat ze mede-eigenaren zijn. Deze week schreef ze zich in bij de Kamer van Koophandel. De twee hopen in april écht van start te gaan met het uitzendbureau met de naam Refugees. ,,Zodat mensen die echt willen en talent hebben werk krijgen. Via collega’s integreren en ook in dit nieuwe land kunnen groeien.”