Nieuws Actueel

'Steeds de bakens verzetten maakt ondernemen leuk'

P. Jansen Installatietechniek uit Bergen op Zoom bestaat 80 jaar. Piet Jansen kijkt terug, maar liever vooruit, zo schrijft BN De Stem.

Ben van den Aarssen | Foto: Chris van Klinken / Pix4Profs 28 juli 2016

Jubileum 1065 1

Op zijn veertiende hielp hij al mee in de winkel die toen nog aan de Van Oldenbarneveldtstraat in Bergen op Zoom gevestigd was. Zo gaat dat in een familiebedrijf. Ondertussen staat Piet Jansen (56) zelf al weer jaren aan het roer van de onderneming, als lid van de derde generatie.

ToekomstNatuurlijk wil Jansen best terugkijken op de geschiedenis van het bedrijf. Zeker in het jaar dat het 80-jarig bestaan wordt gevierd. Maar liever kijkt hij naar het hier en nu, en nog liever naar de toekomst. "Onze markt is voortdurend in beweging. Als ondernemer moet je steeds de bakens verzetten, dat maakt het leuk."

Het begon allemaal met een soort van Winkel van Sinkel aan de Antwerpsestraatweg, in een pand waarin nu een bloemenwinkel zit en dat nog steeds in het bezit van de familie is. Opa Piet deed in ijzerwaren en van alles en nog wat. De winkel werd vooral gedraaid door echtgenote Jans van Loon, in de volksmond Juffrouw Jansen genoemd. Andere tijden waren het. Met elke week een vast borreluur van de plaatselijke loodgieters en ijzerhandelaren bij D'n Bout Stadhouders op de Grote Markt.

InternetAls vanzelfsprekend kwamen Piet, Ben en Cees, de drie zonen van het echtpaar, in het bedrijf. Via de Wouwsestraat en de Van Oldenbarneveldtstraat verhuisde P. Jansen Installatietechniek naar de huidige locatie aan de Kruisakkers. Mettertijd heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een totaalinstallateur die actief is in vele disciplines. Of zoals Jansen het zegt: "We hebben meerdere potjes op het vuur staan."

De potten en pannen van het eerste uur zijn al lang ingeruild voor 24/7-installatieservice, duurzame technieken als zonnepanelen en warmtepompen en een winkel waar vrijwel alles op het vakgebied te koop is. Wat velen niet weten: het bedrijf heeft ook een prominente positie op internet. "De virtuele winkel is op dit moment goed voor zowat de helft van onze winkelomzet."

SamenwerkingOpdrachtgevers als woningcorporaties, Verenigingen van Eigenaren, gemeenten, industrie en aannemers uit de hele regio doen graag zaken met P. Jansen. Meerjarige onderhoudscontracten voor preventief onderhoud en het oplossen van storingen aan cv-ketels en andere installaties en legionellabeheer geven zekerheid op de langere termijn.

Samenwerking in de keten wordt volgens Jansen steeds belangrijker. Efficiënter werken is aan de orde van de dag. Maar in de praktijk lang niet altijd eenvoudig. "Je moet bijvoorbeeld software-systemen aan elkaar koppelen en organisaties aan twee kanten anders inrichten."

Voor een corporatie als Stadlander werkt Jansen bijvoorbeeld als onderhoudsregisseur, waarbij de zorg voor het vastgoed grotendeels wordt overgenomen. Samen met De Kok Bouwgroep is het concept Woondiensten Plus ontwikkeld, waarmee het volledige onderhoud van bijna vierduizend woningen in de regio wordt verzorgd. Waar Jansen ook trots op is: het onderhoud van de technische installaties van alle gemeentelijke monumenten en markante gebouwen in Bergen op Zoom. "Op die manier draag je een steentje bij aan het behoud van al dat cultureel erfgoed."

EnergiemarktEén van de grote uitdagingen voor het 65 vaste medewerkers tellende bedrijf is het actief inspelen op alle veranderingen in de energiemarkt. De transitie in het opwekken, opslaan en de distributie van energie is in volle gang. Jansen is nauw betrokken bij proefprojecten in de regio waar levensloopbestendige woningen worden gerealiseerd volgens het Nul-op-de-Meter principe. "Nieuwe technieken die een goed en duurzaam alternatief bieden voor de eindigheid van fossiele brandstoffen."

Ook op de consumentenmarkt doet Jansen volop mee, mede dankzij de internetwinkel. In het Bergse bedrijf wordt veel geïnvesteerd in het vindbaar zijn op het web, het op de juiste momenten gevonden worden en bovenaan komen staan op vergelijkingssites. Door heel het land worden de cv-ketels, boilers, kranen en andere producten geleverd. "Door onze grote volumes lukt dat tegen scherpe prijzen."

In die voortdurend veranderende markt is P. Jansen Installatietechniek altijd een familiebedrijf gebleven. Echtgenote Ida werkt in het bedrijf, net als twee kinderen van een zus van Piet. Neef Piet 'van Ben' doet de winkel en diens zoon is ook in het bedrijf actief. De twee dochters en de zoon van Piet en Ida werken buiten de deur. Beide dochters zijn advocaat en de zoon heeft een managementfunctie bij een internationaal opererend veevoederbedrijf. Zorgen om de continuïteit en het voortzetten van de familietraditie heeft Piet Jansen niet. Hij laat zijn kinderen vrij. "Ik ga niets voorprogrammeren of afdwingen."