Actueel

Steeds meer zorgen bij ondernemers: nieuwe bedrijventerreinen, maar is er wel genoeg stroom?

Duurzaamheid
Marien Groenendijk op het dak van zijn bedrijf Groenendijk Bedrijfskleding. Rianne den Balvert
Rianne den Balvert
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

De gemeente Woerden wil de komende jaren twee nieuwe bedrijventerreinen aanleggen. De vraag is echter of de ondernemers die zich daar willen vestigen wel genoeg stroom krijgen, aldus bestuurslid Marien Groenendijk van de Ondernemerskring Woerden (OKW). De eerste kavels voor de nieuwe bedrijventerreinen in Harmelen (Putkop) en Woerden worden al over een paar jaar uitgegeven.

Nieuw verdeelstation

Pas vanaf 2031 denkt Stedin de problemen op het elektriciteitsnet (netcongestie) te hebben opgelost. Stedin breidt de capaciteit van het elektriciteitsnet de komende jaren uit door het verdeelstation aan de Ampèreweg uit te bouwen. Daarnaast zet de energieleverancier een nieuw verdeelstation neer ten zuiden van de A12. De twee verdeelstations worden aan elkaar gekoppeld met nieuwe kabels.

Tot dan moeten de bedrijven in Woerden zuinig omgaan met stroom (zoveel mogelijk de piekuren ontzien) of afspraken maken hoe de ondernemers de beschikbare capaciteit beter kunnen verdelen. Er is genoeg stroom, maar niet op elk moment van de dag.

Lees verder onder de advertentie

Vierduizend zonnepanelen

Woerdense bedrijven die nu al veel stroom gebruiken, kunnen al niet meer uitbreiden. Zij komen op een wachtlijst. Groenendijk kan hierover meepraten. De eigenaar van een landelijk bekend bedrijf op het gebied van bedrijfskleding wil graag bij zijn bedrijf aan de Carosserieweg een laadplein aanleggen, waar omwonenden hun auto kunnen opladen, maar kan dat niet.

Groenendijk is een grootverbruiker en heeft jaarlijks recht op 390 kW stroom (gecontracteerd vermogen). Meer krijgt hij niet. Hij heeft nu al 28 laadpalen staan, maar wil naar 50. ,,Wij willen aanjager zijn op het gebied van de circulaire economie.”

Groenendijk heeft al veel maatregelen genomen om zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Zo heeft hij warmtepompen geïnstalleerd en alle verlichting vervangen door ledlampen. Op het dak van het grote pand liggen maar liefst vierduizend zonnepanelen. Hiermee wekt het twee keer het eigen gebruik op en is het bedrijf voor 60 procent zelfvoorzienend.

Lees verder onder de advertentie
Marien Groenendijk op het dak van zijn bedrijf Groenendijk Bedrijfskleding. Met op de achtergrond de wijk in Woerden, die hij wil gaan voorzien van stroom door middel van elektrische laadpalen. Rianne den Balvert
Rianne den Balvert

Flexcontract

Om het nieuwe laadplein aan te kunnen leggen, zou Groenendijk een accu/batterij kunnen aanschaffen om de zelfopgewekte stroom die hij niet gebruikt op te slaan. Dat vergt een investering van rond een miljoen euro. De elektriciteit die hij nu op zonnige dagen met zijn panelen op zijn dak opwekt, maar niet gebruikt en teruglevert aan het net, kost hem geld. ,,Op dit soort momenten is de prijs van stroom negatief.”

In 2022 moest Groenendijk slechts een paar keer betalen voor de teruglevering van zijn eigen opgewekte stroom. Dit jaar was dat al tien tot vijftien keer, weet hij. Een andere manier om zijn laadplein aan te leggen is door te werken met een zogeheten flexcontract van Stedin. Dat geeft hem de mogelijkheid op uren dat dat nodig is, meer stroom te krijgen.

Lees verder onder de advertentie

Green Deal

De OKW houdt 13 november in samenwerking met gemeente en provincie een informatiebijeenkomst over energiezekerheid. Sprekers die avond zijn Stedin en Montfoorter Wim van den Pol. Laatstgenoemde gaat meer vertellen over de onlangs gesloten Green Deal, een samenwerking tussen de overheid en bedrijven om de overgang naar duurzame oplossingen te bevorderen. De eerste in de provincie Utrecht. Alle bedrijven die hieraan meedoen, proberen de komende jaren door nauwer samen te werken het gebruik van stroom zoveel mogelijk te beperken.

Zo laten de deelnemers een energiescan maken om zoveel mogelijk energieneutraal te worden. Daarnaast gaan de bij de samenwerking betrokken Montfoortse ondernemers bekijken of bedrijven die nog een dak over hebben, mogelijk zonne-energie kunnen leveren voor de buurman die nog tekort komt.

Lees verder onder de advertentie