Actueel

Stegginkinfra scoort met nieuw concept Aardevol

beeld deondernemer
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Converseren met Jan Steggink is meegevoerd worden op een niet te stoppen golf van enthousiasme en positivisme. De welbespraakte oprichter van ingenieursbureau Stegginkinfra, een bureau voor projectmanagement en advies, denkt louter in kansen, koppelt die grondhouding aan een flinke dosis boerenverstand, maar wel heel nadrukkelijk met oog voor de mensen en de wereld om hem heen.

Idealistisch

“We hebben hier in Nederland in feite alles in overvloed,” zegt hij, “maar we hebben niet altijd door dat we voor elkaar moeten leven. Geld is soms teveel sturend, in mijn optiek mag het wel wat mensgerichter. Als je goede, pure ideeën hebt, dan komt het geld vanzelf wel, ook al duurt het misschien een poosje. Maar geld mag nooit de intrinsieke drijfveer zijn. Dat klinkt misschien idealistisch, maar zo zit ik in elkaar.”

Lees verder onder de advertentie

Diversiteit

Steggink is tegenwoordig, met zijn ingenieursbureau, bruggenbouwer in de wegenbouw, maar wel met een schat aan ervaring in de branche. Hij kent alle klappen van de zweep. Hij begon onderaan de ladder, als stratenmaker, was daarna jarenlang uitvoerder bij grote bedrijven als Heijmans Wegenbouw en vervolgens acht jaar projectleider bij de gemeente Enschede. Door die diversiteit aan functies kreeg hij een mooi beeld van kansen en valkuilen in de wegenbouw, zeker op het gebied van duurzaamheid.

Jip en Janneke-taal

Lees verder onder de advertentie

“Duurzaamheid zou iets vanzelfsprekends moeten zijn, maar dat is het nog altijd niet,” weet hij. “Voor veel mensen is het een abstract begrip, maar eigenlijk is het simpel. Of laat ik het zo zeggen: wij maken het simpel. In Jip en Janneke-taal, zonder moeilijke termen.” Daartoe heeft hij Aardevol geïntroduceerd, een duurzaamheidsconcept. “We willen de macht der gewoonte doorbreken door op een andere manier naar infra te kijken,” legt hij uit. “We helpen overheden en gemeentes door ondersteuning te bieden binnen projecten. Voor die nieuwe manier van werken hebben we een aantal tools ontwikkeld. Daarmee dienen we het milieu én bespaart de opdrachtgever geld.”

Positieve gedachte

Steeds meer opdrachtgevers vallen voor het concept. “Iedereen wil op de duurzame toer, maar vooral overheden en gemeentes weten niet precies hoe. Zij zoeken naar een partij om het duurzaamheidsbegrip handen en voeten te geven, efficiënter te maken. Wij kunnen daarin voorzien, zijn een verlengstuk. We maken met Aardevol adviezen en hergebruikplannen. Soms is het even zoeken naar de afstemming en juiste invulling. Dan staat de opdrachtgever onderaan de trap en wij bovenaan. De kunst is om elkaar ergens middenin de hand te kunnen reiken. Die gesprekken ga ik altijd met een positieve gedachte in. Daar geloof ik in, positivisme. We zijn collegiaal, communicatief, coöperatief. Willen er graag iets van maken. Verbinden. Het doel is een betere, duurzame wereld, ja. Voor iedereen. Daar heb je die idealist weer.”

Lees verder onder de advertentie

Niet gelukkiger

Een idealist die wel gewoon geld moet verdienen om zijn bedrijf draaiende te houden, om zijn personeelsleden een boterham te kunnen bieden. “Dat is nu eenmaal deze wereld. Maar ik besef ook dat meer succes of meer geld mensen vaak niet gelukkiger maakt. Het gaat om je innerlijke drive, je gevoel. Als ik via Aardevol waardevolle adviezen heb gegeven die tot een stukje milieubesparing hebben geleid, vind ik dát het mooiste. Omdat we er uiteindelijk met en voor elkaar zijn op deze aarde.”

Meerwaarde Oldenzaal

Lees verder onder de advertentie

Het duurzaamheidsconcept Aardevol is nog relatief jong, maar heeft zijn meerwaarde inmiddels al bewezen. De gemeente Deventer - reconstructie Hanzeweg, in aantocht - en de gemeente Oldenzaal - Wilhelminastraat, in uitvoering - kunnen erover meepraten. Giel Euverman, bij Steggink in dienst als adviseur van Aardevol: “We maken de invulling van duurzaamheid concreet. Bij de herinrichting van de Wilhelminastraat in Oldenzaal hebben we bijvoorbeeld aangestuurd op duurzaam hergebruik van betonmateriaal. Dat is gelukt. De gemeente was zeer tevreden. Mooi!”

Jan Steggink, eigenaar van ingenieursbureau Stegginkinfra, op de foto met projectassistente Florien Deterink: “Duurzaamheid zou iets vanzelfsprekends moeten zijn, maar dat is het nog altijd niet.”

Twentse Duurzame Bedrijven

Lees verder onder de advertentie

Tijdens het Business Festival op 20 april 2017 maakt De Ondernemer bekend welk bedrijf zich het meest duurzame bedrijf van Twente mag noemen.

> Lees meer over het Business Festival

In de serie Twente Duurzaam verscheen eerder:

Lees verder onder de advertentie

> De gebroeders Van der Geest vervullen een pioniersrol in duurzaamheid

> Nieuwe fabriek Jalo Biopellets maakt vanaf 2018 brandstof van afvalhout

> M-Trix helpt zoeken naar soms eenvoudige maatregelen

Lees verder onder de advertentie

> Kostenbesparing en milieubewust ondernemen gaan bij TND duurzaam hand in hand