Nieuws Actueel

Sterren kijken vanuit je hihahut

Naar de sterren kijken vanuit je hutje in het landschap. Of slapen in een tent in een kwekerij. Dat kan vanaf mei in Kaag en Braassem. De nieuwe organisatie Hihahut plaatst hier de eerste vijf hutten die door wandel-, fiets- en vaarroutes verbonden zijn. De initiatiefnemers dromen van een landelijk netwerk. Vijf hutten in Kaag en Braassem vormen daarvan het begin.

Ellen Verhaar 11 maart 2016

Initiatiefnemers hihahut

Althans, dat verwachten de initiatiefnemers, Anne Beuk (26), Marga de Jong (25) en Toine van Bostelen (29). De eerste hutten, geïnspireerd op de natuur in Kaag en Braassem en ontworpen door Anne Beuk uit Oude Wetering, sieren van mei tot september het landschap van Kaag en Braassem. Ze zijn te voet, op de tandem of per roeiboot bereikbaar. Toeristen kunnen zich iedere dag laten verrassen, vertelt projectcoördinator Marga de Jong, die is afgestudeerd in Media en Cultuur bij de UvA.

Hun passie voor natuur en avontuur verbindt het drietal. Als aardwetenschapper en eigenaar van een cateringbedrijf biedt Toine van Bostelen op een breed gebied ondersteuning. Hij heeft zakelijke ervaring, kennis van duurzaamheid en natuur en kan routekaarten maken.

PrototypesTrots laat Anne prototypes zien van De Molenwiek, De Sterrenkijker, De Waterwerker en De Binnentent. De echte hutten zijn nog opgeslagen. Op het eerste gezicht lijken ze simpel, maar de ontwerpster legt uit dat ze technisch een uitdaging vormden. ,,Je glimlacht als je ze ziet, fun is ons handschrift.''

De Waterwerker is haar favoriet. Dankzij de tonnen onder het speelse bouwwerk kunnen mensen erop ronddobberen en ermee peddelen. ,,Voordat hij een plekje op de Kaag of de Braassem krijgt, moeten we nog afspraken maken met het Hoogheemraadschap van Rijnland,'' vertelt Anne.

Met zijn propeller aan de zijkant reageert De Molenwiek op wind. ,,Die komt waarschijnlijk in Woubrugge te staan. De Sterrenkijker plaatsen we in een weiland in de Kaag. Het slaapdeel zit bovenin, met je hoofd in de koepel kun je de sterren zien. Van De Binnentent worden waarschijnlijk drie exemplaren geplaatst in kassen en schuren. De tent is ook geschikt voor een indoorcamping in de winter. Ze moeten 's winters toch naar binnen voor onderhoud. Maar dat plan staat nog in de kinderschoenen,'' aldus Anne Beuk. De eerste tent heeft ze eigenhandig genaaid. Haar vader Paul Beuk, bouwt de hutten.

Hihahut is Anne's afstudeerproject van de Design Academie in Eindhoven. ,,Voor mijn studie bekeek ik het toerisme en zag dat er in Nederland weinig wordt gedaan om het buitengebied interessanter te maken. Er zijn volop wandel- en fietsroutes, maar weinig overnachtingsmogelijkheden. Op dat gegeven heb ik mijn afstudeerproject gebaseerd,'' vertelt ze.

50.000 euroDe initiatiefnemers moeten nog 50.000 euro bijeen te brengen voor het project. ,,De bank is geïnteresseerd in een deel ervan,'' zegt Van Bostelen. Over een maand beginnen de drie een crowdfunding, om 10.000 tot 15.000 euro op te halen. Marga de Jong legt uit: ,,We bieden overnachtingen aan. Belangstellenden reserveren enkele nachten in verschillende hutten. Ze krijgen een pakket met routekaarten en sleutels en een tandem en fietsen dan van hut naar hut. Het arrangement kan worden gecombineerd met roeien en wandelen. Zo zien deelnemers ze de highlights van de Kaag en Braassemse polders, zoals water, weiland, kassen en molens. Ze bezoeken plaatsen waar ze anders niet zouden komen.''

De Jong belooft 'vrolijke, unieke en avontuurlijke ervaringen voor jong en vitaal oud'. Onderweg kunnen de recreanten een kaasboer, bloemenkweker of aspergeteler bezoeken. Het is de bedoeling dat ze buiten leven en in de hut slapen. ,,We bieden bedden en een keukentje met desgewenst een maaltijdpakket.''

Ze kijkt vooruit en verwacht dat er niet alleen in het Groene Hart, maar overal in het land Hihahutten komen. ,,De belangstelling is er, tijdens de in oktober gehouden Dutch Designweek in Eindhoven hebben we in oktober in negen dagen tijd 250 adressen van belangstellenden mogen noteren.''