Nieuws Actueel

Sterrenkok gaat Utrechts restaurant adviseren

Topkok Jeroen Robberegt bezorgde én ontnam de stad Utrecht haar laatste Michelin-ster toen hij in 2012 vertrok als kok bij Karel V. Nu keert hij terug als adviseur in de keuken van een nieuw Utrechts restaurant, maar dat betekent niet dat er binnenkort weer een ster in de stad schittert, zo schrijft het AD.

Ivar Penris | Foto: Voest 8 juli 2016

Gare du sud 1065 utrecht

Broers en restauranteigenaren Joris en Kasper Visser beginnen in september aan de Oosterkade een nieuw restaurant, dat met een knipoog naar het al net zo nieuwe station Vaartsche Rijn de naam Gare du Sud krijgt. ,,We gaan er een culinair hoogtepunt van maken, maar hebben zeker niet de ambitie een ster binnen te halen'', zegt Joris Visser.

OntwikkelingOp dezelfde plek aan de Oosterkade waar Gare du Sud straks open gaat, draaien de Utrechtse broers Visser nu nog Keuken & Deli, dat daar sinds 2011 zit. In die tijd hebben ze het gebied naast het Ledig Erf langzaam maar zeker zien veranderen en meer als onderdeel van het centrum zien ontwikkelen.

,,Samen met Rotsoord is het echt een stedelijk gebied geworden. Keuken & Deli was toen het opende heel vernieuwend, maar het is nu wel tijd voor iets nieuws'', zegt Joris Visser.

Zijn broer Kasper meent dat er in Utrecht, op restaurantgebied toch vooral bekend om de snelle hap voor de student, plaats is voor iets culinair hoogstaanders. ,,Je hoort dat er meer behoefte is aan koken op niveau. Dat willen we bereiken met Jeroen Robberegt, maar wel laagdrempelig.''

Michelin-sterMet het binnenhalen van de man die in 2007 namens Karel V een Michelin-ster de stad binnensleepte, zijn de verwachtingen hooggespannen.

Hoewel Joris Visser vorig jaar in deze krant nog verzuchtte dat hij het teleurstelend vindt dat Utrecht geen Michelin-ster meer heeft, is dat volgens hem niet de reden geweest om Robberegt binnen te halen. ,,Hij is wel de juiste man om het hoge culinaire niveau te halen wat we nastreven.''

Het is niet de bedoeling dat Robberegt zelf weer in de keuken gaat staan. ,,In eerste instantie ga ik vooral advies geven. Maar wie weet begint het op termijn toch weer te kriebelen..."

Voor een ster is het nieuwe Gare du Sud volgens Joris Visser ook niet 'stijfjes' genoeg. ,,Je ziet bij ons geen kleedjes en obers die als knipmessen bedienen. Daar is niks mis mee, maar dat past niet bij ons. Die ster is dus niet belangrijk, een mooie zaak wel.''