Nieuws Actueel

Michelin-sterrenrestaurants: reserveringen gaan goed ondanks hoge inflatie

Sterrenrestaurants doen goede zaken met hun reserveringen ondanks de hoge inflatie en economische onzekerheid. Gasten willen graag op hoog niveau dineren en zijn bereid daar ook de portemonnee voor te trekken. Wel moeten ook sterrenzaken de hogere kosten voor inkoop en energie doorberekenen in de prijzen, blijkt uit een rondgang.

ANP 26 maart 2023

ANP260323051 1

Foto: ANP.

Op weg naar de Michelinsterren 2023

De Ondernemer volgt de komende weken de weg naar de uitreiking van de Michelinsterren 2023, op maandag 24 april. Blijf op de hoogte via onder meer onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag. Aanmelden is gratis en eenvoudig via deze link.

Driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle zegt dat de reserveringen "al tot aardig ver in de toekomst vol zitten". "Wat dat betreft hebben wij met ons restaurant zeker geen moeite om gasten aan te trekken. Een prachtige luxepositie. Wat de bestedingen betreft merken we dat onze gasten wat uitbundiger zijn geworden in hun uitgaves na corona."

Aan de Poel in Amstelveen, met twee sterren, laat weten dat de zaken uitstekend gaan. "Het gaat eerlijk gezegd erg goed met de reserveringen. We zijn erg tevreden met hoe het gaat. Ook zijn er geen problemen met personeelstekorten. Wat dat betreft zitten we in een luxepositie."

Lees ook: Plantaardige restaurantketen Vegitalian zet met investering stevig in op internationale groei

'Als gasten eenmaal binnen zijn is sky the limit'

Parkheuvel in Rotterdam, dat ook twee sterren heeft, geeft aan dat vorig jaar al goed werd gedraaid en dat de omzet dit jaar verder stijgt. "Dus dat is heel goed. Als gasten eenmaal binnen zijn dan is de 'sky the limit'. De mensen die bij ons komen kunnen dat veroorloven en willen genieten." Ook bij tweesterrenrestaurant De Kromme Watergang in het Zeeuwse Hoofdplaat gaan de zaken prima. "Het restaurant draait lekker door."

Maar ook sterrenzaken ontkomen niet aan de hogere prijzen voor levensmiddelen en energie. "Zeker hebben we wat gemerkt van de gestegen prijzen. We hebben het zo lang mogelijk geprobeerd uit te stellen, maar ook wij hebben onze prijzen recentelijk iets moeten verhogen", zegt De Librije.

Lees ook: Al 24 jaar zonder personeel: zo runt Hanneke (64) in haar eentje een restaurant

KHN maakt zich weinig zorgen

"We vragen natuurlijk hogere prijzen, dat kan niet anders. Maar mensen weten waar ze voor komen dus dat raakt ons niet", aldus Parkheuvel. De Kromme Watergang zegt er gek van te worden. "Het is niet leuk meer. Alle kosten zijn gemiddeld zo’n 15 procent omhoog en dan zwijgen we maar over elektra en gas. Wij moeten daardoor helaas ook de prijzen omhoog doen."

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland laat weten dat het "ondanks de coronaschulden en energiecrisis" over het algemeen goed gaat onder de sterrenzaken. "Toch kunnen we niet zeggen hoe sterrenzaken er precies financieel voorstaan op dit moment. Wat we wél kunnen zeggen is dat de meeste horecaondernemers op dit moment een gezonde spanning hebben voor de Michelinsterren die binnenkort weer worden uitgereikt."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws