Actueel

Stichting Lifeskills: eenzaamheid los je niet op met elkaar ontmoeten

 
stichting lifeskills eenzaamheid los je niet op met elkaar ontmoeten
 
Geschreven door:
Leestijd 5 minuten

43 procent van de Nederlanders ervaart gevoelens van eenzaamheid. Daarmee is eenzaamheid iets van ons allemaal, zegt Eva Geelen van Stichting Life Skills. De oplossing voor dit maatschappelijk probleem? „Die zit niet in elkaar ontmoeten, want daarmee slaan we een belangrijke stap over. Ontmoeten heeft pas zin als je echt verbinding weet te maken en dat begint bij jezelf.”

Met het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid willen het KPN Mooiste Contact Fonds en Oranje Fonds, eenzaamheid verminderen en de sociale organisaties die zich daarvoor inzetten versterken. Lees hier meer.

Geelen staat aan het roer van ‘Stichting Life Skils’: een stichting die het mentaal welzijn van mensen bevordert door de inzet van online applicaties. Ze heeft een achtergrond in de journalistiek, maar werkt al járen in het sociaal domein. Die ervaring, gekoppeld aan haar eigen ervaringen met eenzaamheid, leidden tot de ontwikkeling van online trainingen tegen eenzaamheid.

„In mijn studententijd vond ik het best lastig om aansluiting te vinden. Ik kwam uit een heel klein dorp met slechts één winkel en kwam in een stad vol prikkels terecht. Dat was behoorlijk wennen. Ik durfde geen nieuwe contacten te maken, omdat ik bang was dat ik te anders was. Ik wist niet hoe ik aansluiting moest vinden en vond mezelf niet echt de moeite waard. Dat uitte zich in gevoelens van eenzaamheid.”

Eenzaamheid is van ons allemaal

Volgens Geelen is eenzaamheid iets van ons allemaal. „Volgens de cijfers van het CBS ervaart 43 procent van de Nederlanders gevoelens van eenzaamheid. Dat wil zeggen dat bijna de helft van Nederland gevoelens van eenzaamheid kent. De oplossing voor die maatschappelijke eenzaamheid zoeken we vaak in het creëren van ontmoetingen. Maar daar slaan we een hele belangrijke stap over.

Veel mensen, zoals ikzelf in mijn studententijd, durven de stap naar elkaar ontmoeten simpelweg niet eens te zetten. Ze zijn namelijk bang om afgewezen te worden. Daarmee is ontmoeting een doel, maar geen middel om uit die eenzaamheid te komen. Dan moet je namelijk echt verbinding weten te maken. En dat is iets wat je kunt leren. Wij helpen mensen daarmee op weg.”

Overgevoeligheid zorgt ervoor dat iemand een afwijzing vaak onbedoeld zelf uitlokt.

Volgens Geelen zijn mensen die eenzaam zijn, vaak overgevoelig voor afwijzing. „Deze overgevoeligheid zorgt ervoor dat iemand een afwijzing vaak onbedoeld uitlokt. Stel je voor, je loopt op straat en je groet een bekende. Die bekende groet niet terug. Dan kun je twee conclusies trekken. Conclusie één: die persoon heeft mij niet gezien, hij was vast in gedachten verzonken. Ik bel hem straks wel eens even op om te vragen of alles oké is. Conclusie twee: die persoon mag mij niet, dus ik groet hem de volgende keer ook maar niet meer. Dat is overgevoeligheid voor afwijzing in een notendop. Als iemand in elke situatie zo defensief reageert, organiseert hij op den duur zijn eigen eenzaamheid. Dat is het echte probleem dat we met elkaar moeten aanpakken.”

Let's Catch Up!

Vanuit deze visie ontwikkelde Geelen de Catch-up app: de eerste app in Nederland tegen eenzaamheid, die dit probleem bij de kern aanpakt. „Catch up betekent zoiets als 'bijkletsen of achterstand inlopen. En dat is precies wat de gebruikers van de app gaan doen. Deelnemers die sociale drempels ervaren, gaan op een leuke manier aan de slag om sociaal sterker te worden. De app leert ze over overgevoeligheid, zet ze aan het denken over hun eigen gedrag en verandert hun mindset. In zeven weken tijd voelen de deelnemers zich meer ontspannen in nieuwe sociale situaties, je leert weer verbinding te maken. In die periode worden de deelnemers begeleid door een medewerker van onze lokale partner of door ons. Zo verbinden wij on- en offline aan elkaar.”

Een goed idee is geen belofte voor succes. Daar is een professionele organisatie, met goede marketing en naamsbekendheid voor nodig.

Bij de ontwikkeling en vermarketing van de Catch-up app krijgt Geelen ondersteuning van het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid. Hier leert zij wat er allemaal komt kijken bij de ontwikkeling van zo’n app. „Ik leer over productontwikkeling en marketing en maak de stap van een goed idee (de app) naar een succesvolle oplossing tegen eenzaamheid. Een goed idee, is namelijk nog geen belofte voor succes. Daar is een professionele organisatie, met goede marketing en naamsbekendheid voor nodig. Mensen moeten immers wel van dit steengoede idee op de hoogte zijn, anders blijft het klein en onbekend. Daarom ben ik nu proactief op zoek naar partners. Die hoop ik te vinden in onder meer zorgverzekeraars en gemeentelijke welzijnsorganisaties . Eenzaamheid brengt immers grote maatschappelijke kosten en problematiek met zich mee. Als we die problematiek samen aanvliegen, kunnen we pas écht verschil maken.”

Ondernemen tegen eenzaamheid

Eva Geelen is één van de 18 sociaal ondernemers die deelnemen aan het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid: een initiatief van het KPN Mooiste Contact Fonds en het Oranje Fonds. Binnen dit programma ontvangen de sociaal ondernemers drie jaar lang steun rondom het thema eenzaamheid. Het draait daarbij niet alleen om een financiële impuls, maar ook om workshops en coaching, toegang tot een relevant netwerk en landelijke zichtbaarheid. Met het programma willen het KPN Mooiste Contact Fonds en Oranje Fonds eenzaamheid verminderen en de sociale organisaties die zich daarvoor inzetten versterken.

Ondernemen tegen eenzaamheid

Eva Geelen is één van de 18 sociaal ondernemers die deelnemen aan het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid: een initiatief van het KPN Mooiste Contact Fonds en het Oranje Fonds. Binnen dit programma ontvangen de sociaal ondernemers drie jaar lang steun rondom het thema eenzaamheid. Het draait daarbij niet alleen om een financiële impuls, maar ook om workshops en coaching, toegang tot een relevant netwerk en landelijke zichtbaarheid. Met het programma willen het KPN Mooiste Contact Fonds en Oranje Fonds eenzaamheid verminderen en de sociale organisaties die zich daarvoor inzetten versterken. Lees hier meer.