Nieuws Actueel

Stichting Metal Valley: bedrijven moeten af van koudwatervrees

Er zit vijf ton in de kas van stichting Metal Valley Netherlands en 175.000 euro is al uitgekeerd aan bedrijven in de metaalsector om nieuwe ideeën uit te voeren, schrijft het Brabants Dagblad.

Dik de Joode | Foto: Joris Buijs 6 januari 2017

Verberne

Bedrijven krijgen maximaal 30.000 euro om het idee daadwerkelijk uit te voeren. De stichting honoreert lang niet alle ideeën. Een reden om nee te zeggen, is volgens voorzitter Henk Willems dat een idee niet vernieuwend (genoeg) is. "We geven geen subsidie om een product op een efficiëntere manier te maken. Het moet echt iets toevoegen, het moet impact hebben op de markt."

Willems, oud-burgemeester van Heusden, vindt tien bedrijven een flink aantal. Toch verzucht hij dat bedrijven er, in zijn ogen, vaak heel lang over doen om naar buiten te komen met de bijzondere dingen die ze doen of maken. "Het is vaak valse bescheidenheid. Als je iets moois hebt, laat het dan ook zien aan de wereld. Bedrijven moeten af van hun koudwatervrees."

Duizenden banen

De stichting wil via de regeling, die anderhalf jaar bestaat, de metaalsector in de regio Langstraat/Midden Brabant bevorderen. De 500.000 euro die in kas is, komt van de provincie Noord-Brabant en van de gemeente Heusden. Niet alleen bedrijven uit Heusden of Drunen mogen een aanvraag doen, ook al heeft de regio Langstraat de voorkeur. "In elk geval Brabant", zegt Willems. In totaal is er nu zo’n 175.000 euro uitgekeerd.

Het grote voordeel voor ondernemers is volgens Willems dat de stichting snel besluiten neemt. "Binnen een paar dagen na de pitch van een idee weet het bedrijf of we subsidie geven." Willems stelt dat het in z’n algemeenheid gesproken goed gaat met de metaalsector in Brabant. "Natuurlijk, Gieterij Drunen heeft het niet gered, maar de metaalsector kan zo enkele duizenden mensen gebruiken. Maar ze worden helaas nog niet gevonden."