Nieuws Actueel

‘Neem gerust je eigen verpakking mee’: nieuwe sticker helpt ondernemers plastic afval voorkomen

,,Neem gerust je eigen verpakking mee.” Dat staat op de nieuwe sticker die Stichting Nederland Schoon, Milieu Centraal en Zero Waste Nederland aanbieden aan ondernemers. De organisaties willen met de sticker consumenten stimuleren om hun eigen beker of bakje mee te nemen.

Van onze redactie 2 augustus 2023

Elisah Pals Ika van de Pas en Elise Mooijman lanceren de uitvergrote raamsticker c Sandra Uittenbogaart

V.l.n.r. Elisah Pals, Ika van de Pas en Elise Mooijman lanceren de (uitvergrote) raamsticker. Foto: Sandra Uittenbogaart

De drie organisaties slaan de handen ineen om de nieuwe regelgeving die per 1 juli is ingegaan te ondersteunen, zo melden ze in een persbericht. Sinds 1 juli mogen ondernemers plastic wegwerpbekers- en bakjes niet meer gratis aanbieden aan consumenten. Als onderdeel van de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP) moeten consumenten bijbetalen of een eigen herbruikbare verpakking meenemen.

Lees ook: Gratis wegwerpverpakkingen bijna verboden: welke alternatieven zijn er?

Duidelijkheid naar de consument

Elisah Pals van Zero Waste Nederland is de initiatiefnemer van de raamsticker (hier te bestellen). Ze legt uit: ,,Ik merkte bij mezelf soms schroom of schaamte om ergens met mijn eigen verpakking heen te gaan, terwijl ik heel graag minder afval wilde produceren. Als ik het tóch deed, raakte ik altijd in een leuk gesprek met de ondernemer die óók graag minder plastic en verpakkingen wilde gebruiken. Er miste dus een communicatiemiddel om dit sociale dilemma op te lossen. Het idee is heel simpel. En het mooie is: hij werkt!"

Volgens Ike van de Pas, directeur van Milieu Centraal, is de sticker bedoeld om duidelijkheid te creëren naar de consument. ,,Met de raamsticker is het voor de consument in één oogopslag duidelijk waar ze hun eigen bakje of beker mogen gebruiken om iets af te halen. Duidelijkheid richting de consument helpt de stap makkelijker te maken.” Volgens de organisaties is de sticker geen keurmerk of verplichting, maar ‘een vriendelijke uitnodiging’.

De nieuwe raamsticker vertelt consument waar hij welkom is met eigen beker en bakje. Foto: Sandra Uittenbogaart

Duurzame stap

Van der Pas van Milieu Centraal: ,,Wij geven als onafhankelijk kenniscentrum consumenten praktische tips en adviezen voor iedere duurzame stap en steunen dit initiatief daarom van harte. Samen voorkomen we zo (plastic) wegwerpverpakkingen en verlagen we de drempel naar het gebruik van herbruikbare verpakkingen. Dat is beter voor het milieu.”

De eerste sticker werd uitvergroot geplakt op het raam van KEEK in Utrecht. Volgens de biologische bakkerij en lunchroom doen consumenten graag mee in de transitie naar minder wegwerpplastic. De sticker kost 2,60 euro. De eerste bestellingen betalen momenteel geen verzendkosten in de webshop.

Lees ook: 1 juli verbod op plastic bakjes in snackbar: deze ondernemers komen met alternatief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws