Nieuws Actueel
Stikstofcrisis legt volgens havenbaas ook industrie lam
Terwijl boeren en bouwers zich luidkeels roeren in de stikstofdiscussie, is de industrie opvallend stil. Onder de radar regeren angst en onzekerheid, zegt Ferdinand van den Oever, baas van Port of Moerdijk.

Ferdinand van den Oever, baas van Port of Moerdijk, luidt de noodklok. ©Dolph Cantrijn
De vette vis hing al aan de haak voor Industrieterrein Moerdijk. De komst van een Engelse ondernemer die oude banden zou verwerken tot schonere brandstof voor zeeschepen, paste perfect in de toekomstplannen van Port of Moerdijk. Maar het bedrijf komt niet. Afgehaakt door de stikstofcrisis, schrijft BN De Stem.
Weg 150 arbeidsplaatsen
Weg investering van ruim 100 miljoen. Weg 150 arbeidsplaatsen. ,,Ik snap de urgentie om de woningbouw vlot te trekken, ik snap de zorgen van boeren. Maar ook de industrie is lamgelegd. Door minder hard te rijden langs Natura 2000-gebieden kun je op redelijk korte termijn stikstofruimte creëren om huizen te bouwen. Voor de industrie is dat geen oplossing. Niemand in Den Haag lijkt zich te bedenken hoe de industriële sector verder moet.''
''Ik merk in Moerdijk dat ondernemers liever onder de radar blijven. Heeft te maken met angst en onzekerheid''
Ferdinand van den Oever spreekt klare taal. Eind augustus stuurde hij als roerganger van de vierde zeehaven in ons land een brandbrief naar de stikstofcommissie van VVD-coryfee Johan Remkes, die toen studeerde op maatregelen om de crisis te bezweren. Signaal aan Remkes: er dreigt een ramp voor bedrijvig Moerdijk.
Door massaal te protesteren, zijn de boeren er in ieder geval in geslaagd om een politieke topprioriteit te worden. Waarom zwijgt de industrie, als daar ook problemen zijn?
,,Ik merk in Moerdijk dat ondernemers liever onder de radar blijven. Heeft te maken met angst en onzekerheid. Ze weten niet waar ze aan toe zijn met hun vergunningen. De Raad van State heeft bepaald dat bedrijven door kunnen als de vergunning onherroepelijk is. Maar wat is onherroepelijk? Is ook niet helder. En wat gebeurt er als een vergunning vernieuwd moet worden?"
Lees ook: Wens in Eerste Kamer: deel senaat wil meer tijd voor stikstofwet
Problematisch voor bestaande bedrijven en een nieuwkomer...
,,Dat Engelse bedrijf paste precies in het profiel. Maar we zijn het kwijt. Berekeningen gaven aan dat minieme hoeveelheden stikstof zouden neerslaan in maar liefst 22 Natura 2000-gebieden die verspreid liggen in het land. Het gaat niet alleen om stikstof in nabijgelegen natuurgebieden, zoals de Biesbosch, Krammer-Volkerak en het Ulvenhoutse Bos. Er zou ook stikstof terechtkomen in bijvoorbeeld de Sallandse Heuvelrug in Overijssel, het Limburgse Roerdal en Polder Westzaan in Noord-Holland."
Hoe kan het dat stikstof van een industrieel bedrijf in Moerdijk overal in het land neerslaat?
,,Dat heeft te maken met de hoogte van schoorstenen in de industrie. Hoe hoger stikstof en ammoniak in de lucht uitgestoten worden, hoe groter de afstand waar de stoffen neerslaan. Juist daarom zijn oplossingen voor de industrie zo lastig.''
''Nederland heeft er zelf voor gekozen om verspreid over het hele land 160 beschermde Natura 2000-gebieden aan te wijzen''
Hoe moet het dan wel?
,,Dat moet echt op landelijke schaal in de vorm van een nationale stikstofbank. Daarin wordt bijgehouden hoeveel stikstofruimte beschikbaar is en hoe die ruimte vervolgens landelijk verdeeld wordt. Het is onmogelijk om per regio of zelfs per provincie stikstofmaatregelen af te kondigen. Alsof uitstoot en neerslag van stikstof zich keurig houden aan provinciegrenzen. Iedereen moet toch snappen dat het zo niet werkt."
Onlangs werd bekend dat de Belgische provincie Antwerpen groen licht geeft aan het chemische bedrijf INEOS. Die uitstoot zal vast de grens met Nederland overwaaien, toch?
,,In Nederland is 35 procent van de totale stikstofneerslag afkomstig uit het buitenland. Maar het is te makkelijk om de schuld voor ons probleem alleen over de grens te zoeken. Nederland heeft er zelf voor gekozen om verspreid over het hele land 160 beschermde Natura 2000-gebieden aan te wijzen. Antwerpen hoeft alleen rekening te houden met één tot twee beschermde natuurgebieden binnen haar grenzen. Dat is een groot verschil."
Lees ook: Jacco Vonhof (MKB-Nederland): stikstof, wat kan wél?