Nieuws Actueel

Stilleven: een winkel met 'huiskamerhoreca'

Ze zijn er nog: echte speciaalzaken. Floor (31) en Gijs (38) Huijskens runnen in Breda brocantezaak Stilleven. Tussen de curiosa serveren ze koffie, taartjes, quiches en high teas. Dat schrijft BN de Stem.

Martijn Schraven | Foto: Jan Stads 9 september 2016

Curiosa 1065

Toen Gijs en Floor Huijskens de leegstaande winkelruimte binnenstapten aan de Bredase Ginnekenweg vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Gijs is van huis uit tekenleraar, maar ontwikkelde zichzelf tot meubelmaker. Floor moest als kind niets hebben van haar ouders' liefde voor brocante, maar verloor alsnog haar hart aan de wereld van curiosa. Ze leerden elkaar kennen op de zorgboerderij waar ze beiden werkten en werden verliefd. Later ontstond de wens samen als zelfstandig ondernemers een nieuw avontuur aan te gaan.

MetamorfoseStilleven is geen gewone winkel, maar eentje met 'huiskamerhoreca'. Floor: ,,Die term had ik graag zelf verzonnen, maar ik denk dat ik het gewoon ergens heb gehoord."

De twee serveren in de zaak koffie, gebak, quiches en high teas te midden van schappen vol curiosa. Alles wat je in de winkel ziet is te koop. Stilleven is dus ook een winkel. En grenzend aan het tuinterras is de werkplaats waar Gijs op bestelling meubels maakt. Alle tafels in de winkel komen van zijn hand en dienen als voorbeeldmodel.

MetamorfoseMaandelijks bezoekt het stel brocante markten in binnen- en buitenland. De winkel staat daardoor om de vier weken vol met nieuwe aanwinsten. Gijs: ,,Als we terugkomen, laden we de bus uit en bekijken we nog eens goed wat we hebben gekocht. Dat is zo'n leuk moment."

Wanneer alle koopwaar is uitgestald, beginnen Gijs en Floor aan de maandelijkse metamorfose in de zaak. ,,Vaak zijn we tot midden in de nacht bezig alles een mooi plekje te geven", vertelt Floor. De spullen die ze inkopen moeten slechts aan één criterium voldoen. Floor: ,,We moeten het zelf mooi vinden. Dat geldt voor de brocantes, voor de meubels die Gijs maakt en voor de taarten die we verkopen. Anders vinden we het niet geloofwaardig." Wekelijks bakt het stel zo'n dertig taarten en quiches. ,,Er gaan elke week minstens honderd eieren doorheen", weet Floor. In de beginperiode - Floor en Gijs openden de zaak in 2009 - maakte Floor alle taarten.

Tegenwoordig is ook Gijs volleerd taartenbakker. ,,Elke dag rond drie uur ruikt het hier naar vers gebakken taart", zegt hij. Het aanbod wisselt van dag tot dag, al hebben ze enkele vaste taarten op het menu staan. Gijs: ,,Tja, mannen willen bijna altijd appeltaart, dus dat moeten ze kunnen bestellen."

WerkplaatsHet liefst zou Gijs zijn tijd gelijk verdelen over de winkel en zijn werkplaats. Zijn meubels, veelal tafels en tv-meubelen, vervaardigt hij meestal uit eikenhout, al dan niet hergebruikt. ,,En soms maak ik een uitstapje naar notenhout."

Hij maakt alles op bestelling. ,,Het mooist vind ik het als ik in samenspraak met een klant bij nieuwe ideeën uitkom, waar ik zelf niet op was gekomen." Hij illustreert dat aan de hand van een tv-meubel dat hij maakte. ,,Een klant wilde specifiek iets met schuifdeuren én spijltjes die de afstandbediening niet konden blokkeren. Het leverde een ontwerp op waaraan we beiden niet hadden gedacht.''