Nieuws Actueel

Strandhuisjes als bouwpakket

Als een bouwpakket: zo komen de delen van de strandslaaphuisjes van camping Zonneweelde de enorme loods van spuiterij Verheije binnen, schrijft de PZC. Daar worden ze in elkaar gezet, om als complete woninkjes het gebouw weer te verlaten.

Martijn de Koning 4 maart 2016

Strandhuisjebouwpakket1065

Zonneweelde uit Nieuwvliet is één van de twee partijen die komende zomer mag beginnen met de exploitatie van slaaphuisjes op het West-Zeeuws-Vlaamse strand. De loods op het bedrijventerrein in Breskens dient deze weken als bouwplaats. Twee exemplaren tegelijkertijd worden er in elkaar gezet. De materialen worden apart aangeleverd: de kunststof kappen, de wanden, het metalen onderframe, het hout voor de terrassen. Overigens bijna allemaal geleverd door bedrijven uit de buurt. In de loods worden de gebouwtjes ook voorzien van zaken als toilet, keuken en badkamer.

In tegenstelling tot veel andere slaaphuisjes krijgen die van Zonneweelde een bovenverdieping, vertelt eigenaresse Maaike Basting. "Andere huisjes hebben vaak een vide. Maar dan moet je op je knieën je bed in. Dit is toch wat comfortabeler." Het inrichten van de huisjes leidt tot lastige keuzes, ontdekte Basting. "We zitten met een dubbele beperking: er is niet veel ruimte, en je zit op het strand." En dus komen er buiten robuuste, stoere meubelen. "Want een plastic stoeltje waait natuurlijk zo het hele strand over." Die stijl wordt binnen doorgetrokken. Daar moet ook rekening gehouden worden met zandkorrels. "Want dat gaat natuurlijk overal tussen zitten." Mede daarom leek het plaatsen van een afwasmachine niet verstandig. Althans, dat vonden de pakweg twaalf mannen in de projectgroep. "Die hadden dat in mum van tijd besloten", vertelt Basting. "We zaten daar met twee vrouwen bij, en riepen allebei heel hard: ho, stop! Een afwasmachine gaan we dus wél doen. Het lijkt me niet dat mama straks de afwas moet staan doen tijdens haar vakantie."

Zonneweelde is nu bezig met de aanleg van de infrastructuur - riolering, water en wifi. In mei worden de eerste huisjes geplaatst. Wie benieuwd is hoe de slaaphuisjes eruit zien moet achterlangs het pand van Van Vught op het bedrijventerrein in Breskens rijden. Daar staan de eerste kant en klare exemplaren. Klaar voor vervoer naar het strand.