Nieuws Actueel

Strijd tegen nieuw filiaal Lidl in Hengelo

Supermarktketen Lidl wacht met de bouw van een nieuw filiaal aan de Enschedesestraat totdat de Raad van State zich heeft uitgesproken over de bezwaren van enkele plaatselijke concurrenten, zo bevestigt een woordvoerster

Van onze redactie 7 januari 2016

Lidl Kar ANP

De zitting waarin de bezwaren worden behandeld, staat voor 3 februari op de rol. Wanneer de Raad van State uitspraak doet, is niet bekend. In de regel duurt dat minstens zes weken. Lidl wil in elk geval dat oordeel afwachten, zo laat de woordvoerster weten.

Juridische gevechtInzet van het juridische gevecht is de omgevingsvergunning die de gemeente Hengelo in 2014 heeft verleend voor de bouw van de supermarkt aan de Enschedesestraat. Daartegen kwamen plaatselijke concurrenten (met name Jumbo en Albert Heijn) in het geweer. Zij dienden een zienswijze in tegen de plannen van Lidl.

Concurrentie Volgens de concurrentie zou een extra Lidl in strijd zijn met de gemeentelijke detailhandelsvisie. Die gaat uit van clustering van supermarkten in de bestaande wijkwinkelcentra, waaronder Groot Driene en Het Esrein. Volgens de bezwaarmakers zou er nu al sprake zijn van 'forse winkelleegstand' in Hengelo.Het college veegde die bewaren van tafel. Volgens B en W kan de komst van Lidl niet worden tegengehouden. Het geldende bestemmingsplan laat detailhandel, dus ook een supermarkt, op de beoogde plek toe. Het argument van de tegenstanders dat er geen behoefte zou zijn aan een extra supermarkt in Hengelo mag volgens het college geen rol spelen bij de afweging.

RechtbankDe bezwaarmakers legden zich daar niet bij neer en stapten naar de rechtbank in Zwolle. Ook daar vingen ze bot. Tegen die uitspraak gaan de concurrenten van Lidl nu in beroep bij de Raad van State.

Tweede filiaal De nieuwe Lidl, het tweede filiaal van het concern in Hengelo, moet komen op de plek waar vroeger meubelzaak Scotty's was gevestigd. Dat pand is in 2014 gesloopt. Sindsdien ligt het terrein braak. Er stond enige tijd een bouwbord van Lidl, maar dat is later weggehaald. De bedoeling is dat er een supermarkt komt met een oppervlakte van ruim 1.800 vierkante meter. Tussen de nieuwe Lidl en rijwielhandel Kastelein is een grote parkeerplaats gepland, voor ruim honderd auto's.

12 maanden Naar verwachting duurt de bouw van de supermarkt tien tot twaalf maanden. Als de Raad van State de bezwaren van de concurrenten van tafel veegt, is de kans groot dat de nieuwe Lidl in 2017 de deuren kan openen.

Foto: ANP