Nieuws Actueel

PwC: meer topbestuurders bedrijven bezorgd om toekomst eigen organisatie

De top van het internationale bedrijfsleven maakt zich zorgen over een afzwakking van de economische groei in de wereld. Volgens een grote studie door advies- en accountantskantoor PwC rekent 73 procent van de ruim 4400 ondervraagde topbestuurders op een afzwakking in de komende twaalf maanden. De grootste zorgpunten in de PwC Global CEO Survey zijn inflatie, macro-economische volatiliteit en geopolitieke onrust.

Van onze redactie 16 januari 2023

Laatste update: 17 januari 2023 08:37

Top bestuurders bedrijven groei economie pwc davos WEF

Foto: Shutterstock

Volgens PWC is dat de meest sombere vooruitblik sinds twaalf jaar geleden werd begonnen met het onderzoek. In 2021 en 2022 was er juist nog optimisme over de economie. Maar door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, waaronder de hoge inflatie en politieke spanningen, is daar nu verandering in gekomen. Bijna 40 procent van de topbestuurders vreest zelfs dat hun bedrijf binnen tien jaar niet economisch rendabel meer zal zijn als wordt doorgezet op de huidige koers.

Kosten en personeel

Vanwege de economische zorgen snijden veel bedrijven in de kosten. Maar 60 procent van de ondervraagde topbestuurders zei niet van plan te zijn om personeel te gaan ontslaan in de komende twaalf maanden. Het onderzoek werd in oktober en november uitgevoerd onder topbestuurders in Noord-Amerika, West-Europa en Azië.

Lees ook: Dit zijn de 10 best betaalde ceo's van Nederland

Uit de uitkomsten van de CEO Survey komt naar voren dat Nederlandse ceo’s grotere zorgen hebben over de economische ontwikkelingen in hun eigen land dan hun wereldwijde collega’s. In Nederland denkt 89 procent dat de binnenlandse economie verslechtert. Op wereldwijd niveau is dit 59 procent.

Nederland gevoeliger voor hoge energieprijzen

PwC-hoofdeconoom Jan Willem Velthuijsen: ,,Dit kunnen we niet anders dan toeschrijven aan een samenloop van hoge prijzen en krapte op de arbeidsmarkt, die in Nederland groter is dan in andere landen. Nederland is veel gevoeliger voor hoge energieprijzen, omdat Nederland een relatief sterk op fossiele brandstoffen gebaseerde economische structuur heeft."

,,Dit heeft ervoor gezorgd dat ons land in een half jaar tijd in productiviteit achteruit is geworpen: voor dezelfde macro-productieniveaus moeten wij veel meer kosten maken dan een half jaar geleden. En de oorzaken zijn structureel, want niet zomaar opgelost", denkt Velthuijsen.

Lees ook: Jacco Vonhof (MKB-Nederland): 'Rekening koopkrachtpakket niet naar ondernemers'

Nederlandse ceo’s vinden Europese eenheid belangrijk

PwC Nederland heeft de ceo’s ook gevraagd naar het belang van eenheid binnen de Europese Unie. Een grote meerderheid van de respondenten vindt die Europese eenheid belangrijk tot zeer belangrijk. Velthuijsen: ,,Sommige structurele factoren die ervoor zorgen dat we dubbele klappen krijgen, zijn typisch Nederlands en vergen een Nederlandse aanpak. Andere kunnen veel beter op EU niveau worden geadresseerd, zoals energie en klimaat. En vergeet niet dat tachtig procent van onze export naar de EU gaat. We hebben niets aan een instabiele EU."

Het World Economic Forum (WEF) dat momenteel in het Zwitserse Davos wordt gehouden kwam met eigen onderzoek onder vooraanstaande economen. Daaruit bleek dat twee derde van de economen een wereldwijde recessie verwacht in 2023.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws