Nieuws Actueel

Succes ProefMei: 'De kreeft was wel erg snel op'

Lekker proeven wat restaurants zoal te bieden hebben: dat is ProefMei. Dat het evenement ook dit jaar weer een succes was, weet Maarten Hamel, eigenaar van restaurant 't Geheim van Bergen, maar wat goed. Gisteren moest hij de visboer uit Yerseke uit zijn bed bellen, omdat zaterdag zijn kreeftvoorraad volledig was uitverkocht.

Rosanne Langenberg | Foto: 30 mei 2016

Proef Mei Bergen Op Zoom

"Die was niet blij dat ik hem op zijn Zeeuwse zondagochtend belde", lacht de ondernemer, die dit jaar voor het eerst met zijn restaurant op het evenement in het Markiezenhof staat, in BN De Stem. "Dat ProefMei zo leuk zou zijn, had ik niet verwacht. De sfeer is goed, ook tussen de restauranteigenaren. Zo kwam een collega-ondernemer me net een cavaatje brengen. Het is ook voor ons een beetje feest."

Eigen kaart Inspiratie voor de gerechten die hij presenteert, waaronder een cappuccino van kreeftenbisque met een schuim van asperges, haalt Hamel deels van zijn eigen kaart. "Kreeft heeft dit seizoen een belangrijke rol in ons restaurant. We hebben ook altijd een kroketje van asperges op de kaart staan, dus dat doen we nu ook. Het moet wel echt zijn wat je presenteert, niet dat mensen later met een verkeerd beeld je restaurant bezoeken."

StreekproductenOp de Grote Markt is meer ruimte voor de jeugd. Het Ansjovisrijk, Aspergerijk en Aardbeienrijk vormen een pleintje waar productkenners samen met jongeren werken aan gerechten. Een beetje afwijken van de uitermate belangrijke rol die de drie streekproducten op ProefMei hebben, mag best, vindt Marc van der Steen van Stichting Behoud Weervisserij. Samen met twee meisjes van 7 en 10 jaar bereidt hij Bergse vishapjes. "Ansjovis is een fantastisch product, maar wij vangen ook geep en panharing. Misschien wel nóg lekkerder dan de ansjovis. Deze producten zijn veel onbekender onder de bezoekers, dus die geven we ook graag wat aandacht."

Op het menu in het Ansjovisrijk staan broodjes met ei en tomatensalsa, aangevuld met ansjovis, geep of haring. De vis is enkele uren eerder gevangen in de wateren van Bergen op Zoom. "Verser kan niet", concludeert de 10-jarige Maud Slokkers tevreden, terwijl ze citroenen snijdt die bij de visgerechten horen. Haar zusje Vera snijdt de eieren in plakjes. "Ik ben dol op serveren en koken. En ansjovis vinden we superlekker."

Buurman Henk Hoefs in het Aspergerijk moet het doen met hulp van twee dames die helemaal geen asperges lusten. Ilse van Peer (11) en Daphne Lambregts (11) willen het best proberen, maar echt eten staat niet op de planning. "Wel vinden we het leuk dat we deze boer mogen helpen."

DynamischerDennis van Tilborg van de organisatie is blij te zien dat ProefMei steeds dynamischer wordt. "De jeugd krijgt een steeds grotere rol, dat is ook precies ons doel. De ProefMei is voor iedereen."

Van Tilborg is na negen edities nog lang niet klaar met het evenement. "Het wordt steeds beter. Op naar een fantastische tiende editie."