Nieuws Actueel

De succesformule van Booking.com-Baas Gillian Tans

Wie beter dan succesvolle ondernemers weten hoe het werkt op de werkvloer? Zij geven hún beste tips bij het AD. Vandaag: Gillian Tans, directeur van Booking.com.

Alex van der Hulst 26 april 2018

Gillian Tans bookingcom directeur werkvloer tips

,,'Soort zoekt soort’, je hoort het vaak en er zit een kern van waarheid in. Het geeft een gevoel van veiligheid, en soms zelfs van macht, als je kunt opgaan in een groep gelijkgestemden."

Weinig vrouwen

,,Maar wat als je er niet helemaal bij hoort? Wat als je geen deel bent van de meerderheid? De laatste jaren hebben we gezien dat er nog een lange weg te gaan is om de wereld inclusief te maken. Dat is de harde realiteit. Zelfs tijdens het World Economic Forum was ik, als CEO van een groot internationaal technologiebedrijf, me er steeds van bewust hoe weinig vrouwen deel uitmaakten van deze besprekingen op hoog niveau."

Lees ook: Het gigantische succes van Nederlands grootste techbedrijf Booking.com

Niet thuis

,,Dus stel je voor dat je in een branche of bij een bedrijf werkt waar je je niet thuis voelt. Wat is dan het beste? Ik ga er niet omheen draaien: je gaat het waarschijnlijk niet gemakkelijk krijgen, maar er zijn wel degelijk stappen die je zelf kunt ondernemen, en de organisatie waar je werkt kan daar ook een rol in spelen."

Mentor

,,Ik geloof sterk in de kracht van mentorschap. Tijdens mijn hele carrière heb ik mentors gehad die me stimuleerden om nieuwe dingen te proberen. Ze moedigden me aan om kansen aan te grijpen die ik anders zou hebben laten liggen. Aan het begin van mijn carrière aarzelde ik om in het diepe te springen. Ik durfde geen functies te ambiëren die buiten mijn comfort zone lagen. Maar een paar sterke mentoren die het onbenutte potentieel in me zagen, moedigden me aan anders te denken. Dankzij hen durfde ik de risico's te nemen die me hebben gebracht waar ik nu ben."

Lees ook: Zo houden bazen Corendon, Spotify en Booking.com hun medewerkers tevreden

Klankbord

,,Vind iemand binnen je organisatie die als jouw rolmodel en klankbord kan dienen. Iemand die je kan ondersteunen, maar je ook uit je comfort zone kan halen. Als je die persoon niet binnen je organisatie kan vinden, zoek ze dan ergens anders, en probeer op jouw beurt zelf een rolmodel te zijn. Werk aan je relaties met andere werknemers die misschien wel in dezelfde positie verkeren als jij. Door te delen met en te leren van anderen die soortgelijke uitdagingen hebben, vind je bevestiging en doe je inspiratie op."

Verschil

,,Ook bedrijven spelen hierin een belangrijke rol: zij moeten ervoor zorgen dat inclusief beleid verankerd is binnen de organisatie. Ook al ben je niet de CEO, je kunt echt het verschil maken, vooral als je bij de meerderheid hoort. Iets ogenschijnlijk kleins, zoals mensen met een andere achtergrond open tegemoet treden, ze uitnodigen om deel te nemen aan het gesprek, is erg belangrijk."

Dankbaar

,,Waar je ook vandaan komt, van wie je ook houdt, wat je ook gelooft, hoeveel je ook verdient of hoe oud je ook bent, jouw visie doet ertoe. Wees niet bang om helemaal jezelf te zijn op het werk, maar wees je tegelijkertijd bewust van de ruimte die anderen nodig hebben om dat ook te zijn. Je collega’s, je klanten en de wereld zullen je er dankbaar voor zijn."

Wees niet bang om helemaal jezelf te zijn op het werk, maar wees je tegelijkertijd bewust van de ruimte die anderen nodig hebben om dat ook te zijn. Je collega’s, je klanten en de wereld zullen je er dankbaar voor zijn

Gillian Tans, directeur van Booking.com