Nieuws Actueel

16-jarige vrienden beginnen Instagram-bedrijf

Door de rechtbank zijn de 16-jarige jongens Max en Stijn 'meerderjarig verklaard', waardoor zij hun succesvolle bedrijf zelfstandig kunnen voeren. Dit meldt De Twentsche Courant Tubantia.

Angelique Kunst | Foto: Annina Romita 16 februari 2017

Jonge ondernemers instagram annina romita

Het verhaal begint als een modern jongensboek. Op een vrijdagmiddag zit de 15-jarige Max van Marle zich kapot te vervelen. Al z'n vrienden zijn druk met de Playstation, maar die heeft hij niet. En dus rommelt hij wat op Instagram. Hij komt een prachtige foto tegen van een tropisch strand, echt zo'n plaatje om bij weg te dromen. Voor de grap maakt hij een Instagram-account aan en post de foto. Binnen twee minuten heeft hij tien likes. Vet!

Hobby

Hij appt direct zijn beste vriend Stijn Dierink en samen zien ze een nieuwe hobby. Het gaat ze om de kick: hoe verzamel je zoveel mogelijk volgers op een account? Het enige dat ze daarvoor hoeven te doen is Instagram afspeuren naar mooie plaatjes en die goed rubriceren. Ze maken accounts over food, over reizen, over luxe leven, en scoren eerst honderden, dan duizenden en inmiddels honderdduizenden volgers per thema."We bouwen gewoon een feed op met dingen die wij mooi vinden", vertelt Stijn. Op hun account Luxeriesmagazine gaat het bijvoorbeeld over peperdure auto's, superdeluxe vakantieresorts en buitenissige miljonairsvilla's. "Maar we hebben ook accounts over zaken waar we niks mee hebben. Dingen over food bijvoorbeeld, daar zijn we zelf niet zo mee bezig. Maar we zien wel wat mensen aanspreekt en dat verzamelen we."Het helpt dat foto's die op Instagram worden gedeeld in principe gratis voor iedereen beschikbaar zijn. Stijn en Max zorgen er zoveel mogelijk voor dat iedere foto van een credit van de fotograaf wordt voorzien. Tot nu toe kregen ze pas één keer commentaar van iemand die het niet leuk vond dat zijn foto in hun account opdook. "Toen hebben we die foto verwijderd. We gaan niet betalen voor het gebruik van foto's en de meeste mensen vinden het ook alleen maar leuk als hun foto gepubliceerd wordt, want dat betekent meer aandacht."

Bedrijfsmatig

Een half jaar geleden, toen ze een paar maanden bezig waren, meldde zich ineens een adverteerder. De jongens waren daar niet naar op zoek: "We hadden echt geen idee dat je hier geld mee kon verdienen." Maar toen ze zich dat wel realiseerden pakten ze het serieus aan. Ze begonnen e-books te lezen over marketing, vroegen overal advies over financiële zaken en gingen steeds bedrijfsmatiger werken. En al snel hadden ze personeel nodig. Max: "We doen niet alles zelf. Ook klasgenoten, vrienden en kennissen helpen met het opzetten van onze website, het bijhouden van statistieken en het posten van foto's en filmpjes op accounts van onszelf en van onze klanten. Wij leggen ons steeds meer toe op het managen, want we hebben zelf te weinig tijd. We zitten allebei in 5 vwo op het Canisius en dat kost best veel tijd."

Bv

Voor de groeiende advertentie-inkomsten bleek vorig jaar hun online PayPal-account niet meer toereikend: de betalingsdienst eiste een zakelijke rekening. Maar daarvoor moest er wel eerst een bedrijf komen. Stijn: "Toen hebben we een accountant om advies gevraagd en die zei dat een BV de beste optie was." De gang naar de rechter om handlichting te vragen was best spannend. Max: "We zaten daar in zo'n zaaltje, onze ouders waren erbij en wij zaten in het midden."De rechter liet zich overtuigen door het enthousiaste ondernemersverhaal van de twee. Ze beheren niet alleen hun eigen accounts, ze zetten ook nieuwe op voor bedrijven en geven advies over social media-strategieën. Ze willen binnen twee jaar meer dan 10 miljoen volgers krijgen. Stijn: "We hebben ook al een bod gehad van een bedrijf dat een van onze accounts wilde kopen. Maar dat doen we niet zolang we zelf denken dat er nog groei in zit. Dan wordt het alleen maar meer waard."Hun allereerste bedrijfje is door het Instagram-succes overigens ter ziele gegaan. Stijn lacht: "Toen we 15 waren hebben we een bedrijfje in eieren opgezet. We kochten 25 legkippen en de eitjes verkochten we aan mensen hier in de buurt. Dat liep zo goed dat we er nog eens twaalf kippen bij kochten. Maar we zijn er mee gestopt. Met ons nieuwe bedrijf hebben we geen kosten en wel inkomsten, dat werkt veel beter."