Nieuws Actueel

Succesvolle bakkerij Nollen opent in Nijverdal negende filiaal

Wat in 1921 begon als een dorpsbakker in Hengevelde, is nu een ambachtelijke bakkerij met acht winkels en drie bakkerijen. Nollen opent 24 februari aan de Smitsweg 5 in Nijverdal de negende winkel.

Van onze redactie 12 februari 2016

Vincent nollen lenneke lingmont

De heerlijke geur van versgebakken brood komt je tegemoet als je de centrale bakkerij van de brood- en banketbakkerij Nollen aan Het Wegdam in Hengevelde binnenkomt. In de kantine nuttigt Vincent Nollen met zijn personeel ('de hele familie') de broodmaaltijd. Het is een ritueel dat dagelijks tussen half elf en elf uur plaatsheeft. Even de dagelijkse beslommeringen met elkaar doornemen. In een hoek van de centrale hal staat een straatnaambord. '20 april 2013 Vincent Nollenplein', staat er op. Het bord is een cadeau, de datum herinnert aan de ingebruikneming van de nieuwe centrale broodbakkerij op het bedrijventerrein in Hengevelde. Het streelt Vincent Nollen (51) dat de gevers hem een plein met z'n naam gunnen. Maar, hij vindt het ook 'teveel eer': "Laten we gewoon doen."

Verkooppunten'Brood & banketbankerij Nollen' timmert aan de weg. Telde het bedrijf in 2009 drie filialen, afgelopen maand is de achtste (en tweede in die plaats) winkel in Enschede geopend. Binnenkort volgt Nijverdal waar Arjan Bosboom uit Hellendoorn ter plekke banket maakt. Het brood komt uit Hengevelde. De brood- en banketbakkerij heeft dan negen verkooppunten. Niet alleen in Hengevelde, Enschede en Nijverdal, maar ook in Enter, Hengelo, Lochem en Borculo. Verder zijn er drie bakkerijen: twee in Hengevelde en eentje in Lochem waar biologisch brood wordt gebakken.

De opa van Nollen begint in 1921 aan de Goorsestraat in Hengevelde, waar hij een bakkerij overneemt. Na de nieuwbouw op Het Wegdam is daar nu nog een winkel en de banketbakkerij gevestigd. Het assortiment bestaat uit brood, taart, gebak, koeken, 'hartig' en bonbons. Er wordt niet alleen aan de eigen winkels geleverd, maar ook aan horecazaken en supermarkten.

FamiliebedrijfBrood & banketbakkerij Nollen is een familiebedrijf waarvan Vincent en zijn vrouw Antoinet eigenaar zijn. Zijn 86-jarige vader is nog als chauffeur bij de onderneming betrokken. Ook zijn er nog een zus en een zwager en enkele neven en nichten werkzaam. Over mogelijke verdere groei, zegt Nollen: "Misschien dat er nog één of twee winkels bijkomen. Dat is logistiek haalbaar. Het is niet ons doel om zoveel mogelijk winkels te openen. Het moet overzichtelijk blijven."

Over het 'geheim' van de ambachtelijke brood- en banketbakkerij zegt Vincent Nollen: "Onze kracht is dat we alles zelf maken en een groot assortiment hebben. Doordat we alles zelf maken, kunnen we snel inspelen op hypes en nieuwe trends, zoals speltbrood. We leveren ambachtelijk werk, hier loopt niks van de lopende band. Ook staan we middenin de samenleving. In elke plaats met een vestiging kun je een reclamebord van ons tegenkomen bij een voetbalveld. Daarmee tonen we betrokkenheid. Dat 'dorpse' nemen we mee. In Hengevelde is betrokkenheid niks bijzonders, dat is hier gewoon."

Foto: Vincent Nollen (Lenneke Lingmont)