Nieuws Actueel
Succesvolle Boerenzuivel viert het eerste lustrum
Vijf jaar 'in business'. Boerderijwinkel Boerenzuivel hoort inmiddels bij de klassiekers als het gaat om plattelandsvernieuwing. Maar vanzelf gaat het allemaal niet, vertellen Claudia en Dinant Krooshof in de Tubantia.

Bedrijvigheid op het platteland. Boerderijwinkels zijn één voorbeeld van nieuwe levendigheid in het buitengebied.
Niet vanzelf
Boerenzuivel van Claudia hoort er inmiddels helemaal bij als het om eerlijke streekproducten gaat. Tot en met landelijk bekroonde karnemelk. Maar het succes komt niet vanzelf, weten Claudia en Dinant Krooshof. Vijf jaar alweer. De familie Krooshof staat komend weekend stil bij het eerste lustrum van de boerderijwinkel. Officieel is 18 november dé datum. Maar er even feestelijk bij stilstaan doen de Krooshofs een dag eerder, vrijdag. "Zaterdag is de sinterklaasintocht. We kunnen het Sinterklaas niet aandoen, dat er niemand komt", lacht Dinant Krooshof.
Lees ook: Boeren exporteren voor 85 miljard euro
Bescheiden begonnen
Claudia Krooshof begon zes en een half jaar geleden met het maken van zuivelproducten van melk van de eigen koeien. "Maart 2011 was dat. Eind 2011 hebben we vervolgens de knoop doorgehakt en een aparte zuivelruimte gemaakt." Het ging in eerste instantie om een zeer bescheiden verkoop van zuivelproducten van eigen boerderij, aan de achterkant van het bedrijf. "Eén stellinkje hadden we", kijkt Dinant Krooshof terug. Vooral karnemelk en yoghurts van de Krooshofs zijn steeds populairder geworden. Dat leidde tot het besluit de deel van de boerderij te verbouwen tot boerderijwinkel. En dat is dus alweer vijf jaar geleden.
Concurrentie en partners
"We zijn niet de eersten hoor, waar dit een vlucht heeft genomen", relativeert Claudia Krooshof. "IJsboerderij Dommerholt bij Borculo timmert al langer aan de weg. Is trouwens ook een partner: wij verkopen ook hun ijs en onze yoghurts kun je daar vinden. Net zoals bij Robert Geessink en Wout Leerink van De Melkbus, die nu ook in de Twentsche Foodhal staan."
Klantcontact
Thuis maken en verkopen van zuivel is een bewuste keuze geweest, geven de Krooshofs aan. "We hoeven niet zo nodig massa te maken. Daar gaat het niet om. Je moet klantcontact wel leuk vinden. Er komen ook wel eens mensen buiten de openingstijden van de winkel het erf op. Dan geef je ze een flyertje mee waar die tijden opstaan. Voor een volgende keer..." Wat dat betreft, is het hebben van een winkel jezelf huisarrest opleggen. "Daarom die openingstijden", zegt Claudia Krooshof. "Van vier tot half acht.. Vanaf dat de kinderen uit school zijn, tot dat er gemelkt moet worden. Dat geeft ons het eerste deel van de dag ook wat armslag, bijvoorbeeld om wat te halen of weg te brengen."
Promotie
De meeste melk van het bedrijf blijft naar FrieslandCampina gaan, geeft Dinant Krooshof aan. "En Ben & Jerry's. Want door onder meer groene stroom opwekken zijn we Ben & Jerry's-boeren geworden. Yoghurt maken is prachtig, maar een te smalle basis om van te kunnen bestaan." Nóg een ervaringsding: promotie. "Je móet aan de weg blijven timmeren, want ook al kun je ginds de Twenteroute zien lopen: we zitten hier aan de Warfslatweg toch wel een beetje onzichtbaar, anders...", aldus Dinant Krooshof. Claudia: "Een keer per jaar een koekeloerendag, excursies, rondleidingen: dat moet je gewoon blijven doen. Want iedereen is maar druk en anders schiet het hier langskomen erbij in. En de supermarkt is zó makkelijk..."
Vernieuwen
In het kader van het vijfjarig bestaan van Boerenzuivel zijn er vrijdag van 13.00 tot 21.00 uur extra activiteiten op het erf bij de familie Krooshof aan de Warfslatweg 5 in Eibergen. Jonge bezoekertjes kunnen van 18.00 tot 19.00 uur boer Mark Krooshof helpen melken en kalveren voeren. "Zo'n activiteit is eigenlijk een voorbeeld van steeds iets nieuws presenteren. Elke keer vernieuwen hoort erbij. Waarbij je wel steeds achter je producten moet staan. Wat je zelf lekker of leuk vindt, verkoopt het best", aldus Claudia Krooshof.