Nieuws Actueel

De meest succesvolle Nederlandse startup, betaaldienst Adyen gaat naar de beurs

Het gerucht gonst al een tijdje, maar nu is het officieel: binnen enkele weken zal betaaldienst Adyen zijn beursgang maken. De stap is volgens het miljardenbedrijf niet bedoeld om geld op te halen, maar het zou de huidige investeerders de mogelijkheid moeten bieden om hun aandeel te verzilveren.

De Ondernemer | Foto: Adyen 24 mei 2018

Pieter van der Does Adyen

In 2006 lanceert Pieter van der Does zijn fintech bedrijf Adyen. De betaaldienst biedt een technologie waarmee betalingen aan webwinkels wordt verwerkt. Met de groei van het aantal aankopen digitaal én wereldwijd, groeit ook de betaaldienst. Het succes van de online dienst zit hem in het feit dat deze wereldwijd opereert en meer dan 200 verschillende betaalmethoden ondersteunt. Daarmee verwerft Adyen in de jaren die volgen de rol van mondiale kassa.

Unicorn

Steeds meer wereldwijd opererende internetbedrijven maken gebruik van de dienst. Zo kan Adyen bedrijven als KLM, Netflix, Uber, Spotify, Etsy en Booking.com tot zijn klantenkring rekenen. In december 2014 ontvangt Adyen een investring van 250 miljoen dollar. Hiermee wordt het bedrijf op meer dan 1 miljard dollar gevalideerd, waardoor officieel toetreedt tot het unieke gezelschap van ‘unicorn’ bedrijven. Het afgelopen jaar handelde Adyen transacties af met een totaalwaarde van 108 miljard euro. De omzet brak daarbij voor het eerst door de magische grens van 1 miljard euro.

Lees ook: Hoe fintech-bedrijf Adyen de magische omzetgrens van 1 miljard doorbrak

Waarde

Naar schatting is het bedrijf momenteel 5 tot 10 miljard euro waard. Met de beursgang geeft het bedrijf geen nieuwe aandelen uit, maar zullen huidige aandeelhouders 15 procent van de bestaande aandelen beschikbaar stellen. "De beursgang zal ons de vrijheid geven om verder te bouwen aan ons bedrijf en biedt aandeelhouders de mogelijkheid om hun aandelen makkelijker te verkopen”, aldus Pieter van der Does in een persverklaring.

Cashen

Door de mogelijkheid om 15 procent van hun belangen te verkopen is de beursgang voor de aandeelhouders het moment om flink te kunnen cashen. Tot de huidige investeerders behoren bekende namen uit Silicon Valley als Mark Zuckerberg van Facebook en Jack Dorsey van Twitter. Maar ook prinses Mabel van Oranje blijkt aandeelhouder te zijn, net als de ruim 750 personeelsleden, die in het verleden aandelenopties van Adyen hebben ontvangen.

Viering

Het Financieel Dagblad weet te melden dat een groot feest ter ere van de beursgang er niet zal komen. Ook het traditionele beursfestijn waarbij de topman bij het openen van de beurs ’s ochtends hard op de gong mag slaan, slaat Adyen over. “Wij vieren liever nieuwe releases of functionaliteiten op ons platform", aldus Van der Does in het FD.