Nieuws Actueel

Suikerfeest: islamitische bakkers draaien overuren

De ramadan is ten einde, het Suikerfeest begint. Dat betekent veel koekjes. En nog even flink doorhalen voor de islamitische bakkers in Rotterdam, meldt het AD.

Sander van der Werff | Foto: 5 juli 2016

Antep bergweg rotterdam turkse bakkerij

Wat hebben Twitter en Facebook met de ramadan te maken? Alles, weet verkoopster Aïsha el Morabit van bakkerij/patisserie Andalous aan de Beijerlandselaan in Rotterdam. Ze ziet geregeld foto's van haar koekjes voorbij komen op sociale media. "Voor het Suikerfeest maken we extra mooie koekjes. We pimpen ze op, zodat mensen ermee kunnen pronken. Niet alleen voor het bezoek, maar ook op Facebook en Twitter. Zo van: 'zie mijn tafel eens'. Daar houden we toch een beetje rekening mee."

DadelkoekjesEl Morabit is goed voorbereid op de Suikerfeest, dat drie dagen duurt. Collega's hebben extra veel handgemaakte koekjes bereid en er staan meer mensen achter de toonbank dan gebruikelijk. De 'hardlopers' uit het assortiment? Het driehoeks-koekje, het maantje en alle kokos- en dadelkoekjes. Wie van alles wat wil, kan voor 16 euro een plastic schaal vol zoetigheid kopen.

Gisteren bestond de clientèle vooral uit Turkse mensen, die vandaag het einde van de ramadan vieren. Hun ziel is gezuiverd, ze hebben discipline getoond en weten weer hoe het voelt om honger te lijden. Vanaf vandaag mogen ze weer eten en drinken wanneer ze willen. Voor mensen van Marokkaanse afkomst eindigt de vastenmaand waarschijnlijk morgen. Dat is afhankelijk van het moment waarop de sikkel van de nieuwe maan zichtbaar is.

AanbiedingHet zijn niet alleen topdagen voor islamitische bakkerijen, ook supermarkten doen goede zaken. "Het zijn voor ons de drukste dagen van het jaar", zegt bedrijfsleider Özgur Topüz van Turkse supermarkt Dunya aan de Groene Hilledijk. "Dat betekent dus extra omzet. We verkopen bijvoorbeeld tien keer zoveel baklava als normaal. Verder zorgen we ervoor dat we extra deegwaren op voorraad hebben zodat iedereen zelf baklava kan maken."

Ook Nederlandse supermarkten proberen een graantje mee te pikken van het Suikerfeest. "Ik zag dat bij Albert Heijn dadels en vruchtensappen in de aanbieding zijn", zegt Aïsha el Morabit. "Er valt geld te verdienen, hè." Overigens verwachten zij en Topüz dit jaar geen recordomzet. "Veel mensen zijn al op vakantie naar Marokko of Turkije om daar het Suikerfeest te vieren."

Extra zakgeldVanochtend maken veel gelovigen de gang naar de moskee, waar de imam een afsluitende preek houdt. Daarna volgt een familiefeest met mooie kleding en lekker eten. Kinderen krijgen snoep of wat extra zakgeld. Veel kinderen zijn vandaag vrij van school vanwege het Suikerfeest.

Het Rotterdamse raadslid Turan Yazir (CDA) spreekt overigens liever niet over Suikerfeest. Het is een woord dat de lading niet goed dekt, vindt hij. "Het woord Suikerfeest is ontstaan vanwege alle zoetigheid, maar vanuit de religieuze benadering is Ramadanfeest een beter woord. Minder religieus onderlegde mensen spreken van Suikerfeest, maar ik vind dat fout."

SuperdrukYazir blikt terug op een redelijk eenvoudige vastenmaand. De eerste dagen waren heftig, maar toen het lichaam gewend was aan die late eetmomenten, was het goed te doen. "De grootste valkuil is dat je tijdens het Ramadanfeest te veel suiker eet. Je maag is iets kleiner geworden. Je moet dus kleine beetjes eten, verspreid over de dag."

Bij de Turkse banketbakkerij Antep aan de Bergweg in Rotterdam was het gisteren 'superdruk', zegt Sezin Ozekici. "De afgelopen dagen zijn we druk geweest met de ramadan en nu maken we overuren voor het Suikerfeest. Iedereen van de familie helpt mee, want nu moet het gebeuren."