Nieuws Actueel

Suikersilo vormt nieuw markeringspunt in Kanaalzone

De Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone heeft er sinds kort een nieuw markeringspunt bij, de suikersilo in aanbouw van het Vlaamse overslagbedrijf Vlaeynatie.

Harmen van der Werf | Foto: Peter Nicolai 11 oktober 2016

Suikersilo Axel Peter Nicolai

De silo op de Axelse Vlakte, aan de Autrichehaven, is no time verrezen. Inclusief dak wordt die 68 meter hoog. Tachtigduizend ton suiker kan erin worden opgeslagen.

Imposant

"Het gaat inderdaad snel", erkent Charles Huygebaert, projectleider namens het Vlaamse overslagbedrijf. "Het weer zit ook mee. Veel wind moeten we niet hebben. De laatste tijd heeft het gelukkig weinig gewaaid. We kunnen daardoor snel voort met het werk."

Tot 42 meter reikte de silo gisteren. Huygebaert verwacht dat de top eind deze week wordt bereikt, op vijftig meter hoogte. "En dan komt er nog een dak op", voegt hij toe, "tot 68 meter hoogte." Dat is slechts elf meter lager dan de Scheldeflat Waterfront in Terneuzen, maar de Vlaeynatie-silo is met een diameter van 48 meter net iets imposanter, zeker in het open veld.

Export

Vlaeynatie wil uiteindelijk vier van dergelijke silo's realiseren op de Axelse Vlakte, als er klanten voor te vinden zijn. De Europese suikermarkt wordt in 2017 helemaal vrijgegeven. Dat brengt nieuwe handel met zich mee. Vlaeynatie heeft voor de silo een contract met het Engelse ED&F Man, een grote speler in landbouwproducten.

Juni 2017 moet de eerste fase van de terminal operationeel zijn.