Nieuws Actueel

Supermarkteigenaar Gerard van den Tweel stuurt hulpgoederen naar Sint-Maarten

De Nijkerkse supermarkteigenaar en horecaondernemer Gerard van den Tweel heeft als één van de eersten hulpgoederen naar Sint-Maarten gebracht. De grootste lading goederen is nog onderweg. Dat schrijft het AD.

Esther de Kloe 19 september 2017

Gerardvanden Tweel shody careman

De geboren Nijkerker heeft zeven supermarkten op de Nederlandse Antillen, waarvan twee op Curaçao. Na orkaan Irma die anderhalve week geleden over Sint-Maarten raasde, stuurde hij gelijk hulpgoederen richting het getroffen eiland in opdracht van de lokale overheid. ,,Sint Maarten ligt nou eenmaal dichter bij Curaçao dan bij Nederland. Vanaf daar doet een boot met hulpgoederen er een dag over om het getroffen gebied te bereiken, vanaf Nederland duurt het al gauw tweeëneenhalf tot drie weken. Wij zitten dicht bij het vuur en ons schip kan er al zijn, terwijl in Nederland nog moet worden geladen."

De 72-jarige ondernemer, die sinds 2006 actief is op Curaçao, werd benaderd door het Rode Kruis en de lokale overheid om te helpen. ,,Ze hadden water, olie, melk, melkpoeder en nog meer nodig. Meteen de volgende dag hebben we een zeecontainer met hulpgoederen gevuld die de marine naar Sint-Maarten heeft gebracht."

Lees ook: Deze documentbeheerder heeft klanten van Almelo tot Curaçao

Terugdoen

Van den Tweel bezoekt zijn supermarkten op de Antillen tientallen keren per jaar. Afgelopen dinsdag kwam hij weer terug naar Nederland van een zakenreis. Zo kon hij vrijdag tijdens de nationale hulpactie 'Nederland Helpt Sint Maarten' in Hilversum bekendmaken nog eens 25.000 euro aan goederen te schenken aan het getroffen eiland. ,,We zijn een begrip in het Caribisch gebied, dan vind ik dat we ook iets moeten terugdoen." Een container met pallets olie, suiker, meel en babyvoeding, maar ook met allesreiniger, chloor en handdoeken is gisteren gevuld en vertrokken per containerschip. In totaal gaan er met het schip vanuit Curaçao twintig containers met hulpgoederen van diverse instanties naar het Rode Kruis op Sint-Maarten.

Personeel

Ook zijn eigen personeel in het Caribisch gebied wil graag helpen. Van den Tweel heeft er zo'n vijfhonderd medewerkers. ,,Zij wilden direct na de ramp al helpen en stelden voor om geld te doneren dat ik moest verdubbelen." Daar wilde Van den Tweel niets van weten. ,,Die mensen hebben het niet zo breed als wij hier in Nederland. Wat zij geven is natuurlijk fantastisch, maar wij nemen als concern ook onze verantwoordelijkheid. Vandaar deze donatie." En de mensen die boodschappen doen in de supermarkten op Curaçao dragen ook hun steentje bij. ,,Klanten kopen houdbare producten bij ons en laten die achter bij het personeel. Ook die goederen worden ingezameld en verscheept." De actie zou in eerste instantie twee dagen duren, maar een telefoontje naar Curaçao leert dat er nog steeds massaal wordt gedoneerd. ,,Mensen blijven maar geven."

Voor de ondernemer is het wel belangrijk dat de coördinatie via de lokale overheid en het Rode Kruis gaat. ,,In overleg worden lijsten samengesteld van wat er precies nodig is. Het is belangrijk voor ons om te weten dat geen misbruik wordt gemaakt van onze hulp. We willen niet dat er straks pakken Pampers voor 100 gulden worden verkocht of dat er iets aan de strijkstok blijft hangen."

Wij zitten dicht bij het vuur en ons schip kan er al zijn, terwijl in Nederland nog moet worden geladen

Gerard van den Tweel, supermarkteigenaar en horecaondernemer