Nieuws Actueel

Supers en slijterij Olst-Wijhe verlengen hun alcoholconvenant

De overeenkomst om geen alcohol aan jongeren onder de achttien jaar te verkopen, maakt de deelnemers in Olst-Wijhe scherper. "Je wilt niet afgaan voor je burgemeester hè..."

Martin Vink 22 april 2016

Alcohol bier stock

Drie supermarkten en een slijterij in Olst-Wijhe verplichten zich opnieuw via een convenant geen alcohol te verkopen aan jongeren onder de achttien jaar. Met de vier bedrijven was eerder al een overeenkomst gesloten. Gisteren is die met twee jaar verlengd.

De supermarkten die hun handtekening onder het convenant hebben gezet zijn Albert Heijn en Boni in Wijhe en Plus in Olst. Verder participeert Slijterij De Dom in Olst. Het contract is daarnaast ondertekend door de gemeente Olst-Wijhe en het Bureau Horeca Bijzondere Wetten (BHBW).

Scherp op verkoopFranchisenemer Gerrit Boomgaard van de Albert Heijn in Wijhe vindt het convenant 'om diverse redenen belangrijk'. "Het is belangrijk dat de jeugd geen alcohol drinkt. Dat is wettelijk vastgelegd. Van de gemeente krijgen we trainingen aangeboden over de verkoop van alcohol."

Bovendien maakt de overeenkomst de deelnemers volgens Boomgaard scherper bij de verkoop van alcohol. "We krijgen nu een keer of zes controle van een mystery guest. Veel vaker dan dat de Voedsel- en Warenautoriteit langskomt. Het convenant hebben we ook afgesloten met onder meer de gemeente. En je wilt niet afgaan voor je burgemeester hè..."

LegitimatieVoor eigenaar Dinie Mekkering van Slijterij De Dom is het convenant vooral relevant voor de jongeren. "Dat ze geen alcohol drinken. We krijgen niet meer zoveel jongeren onder de achttien jaar die toch proberen alcohol te kopen. Ze moeten zich legitimeren hè."

Eén keer ging het vorig jaar bij Slijterij De Dom fout, biecht Mekkering op. "Ik had niet goed gelet op het jaartal. Dus heb ik alcohol aan iemand verkocht die nog geen achttien jaar was. Een mystery guest was er toen. Kreeg ik een boete van 115 euro."

Mystery shopperDe supermarkten en de slijterij vallen tijdens de periode van het convenant buiten het reguliere toezicht van de Drank- en Horecawet. Om erachter te komen of de organisaties zich aan de afspraken houden, zet BHBW jongeren in die nog geen achttien jaar zijn. Zij kijken of ze aan alcohol kunnen komen.