Nieuws Actueel

Zo runt Ik Vertrek-dochter Suus Lothmann (14) haar eigen sieradenwebshop

Drie jaar geleden vertrok Suus met haar ouders naar Italië. Het avontuur van haar ondernemende ouders – die een glamping begonnen in Piemonte – werd vastgelegd en uitgezonden in het programma 'Ik Vertrek’. Maar het ondernemersbloed bleek niet alleen bij vader en moeder door het lichaam te stromen. Suus ging sieraden maken en wat begon als hobby leidde tot een Instagrampagina met 11,1k volgers en een uitpuilende mailbox.

Anna Neeltje de Boer 19 juli 2018

Suus lothmann suusje jewellerybysuus sieraden webshop kettinkjes armbandjes oorbellen enkelbandjes hobby onderneming

“Het begon als een grapje”, vertelt ze terwijl ze met haar voeten in het zand zit aan de rand van de Ligurische Zee. Ze heeft een dagje vrij. Geen school, en – los van het interview – geen Jewellery by Suus.

Instagrampagina

“Samen kochten we voor 20 euro spulletjes en zijn we sieraden in elkaar gaan zetten. We maakten foto’s en zetten die online.” Suus maakte een Instagrampagina en al snel stroomden de verzoekjes binnen. “De pagina groeide snel.”

Actief posten

“Ik was niet heel actief. Als ik wat gemaakt had, plaatste ik een fotootje op Insta. Twee maanden nadat ik begonnen was, had ik 4000 volgers. Toen dacht ik: ‘Dit zou weleens wat kunnen worden.’ Ik ben toen actiever berichten gaan posten en op zoek gegaan naar samenwerkingen.”

Lees ook: Van angststoornis tot succesvolle webshop met 15 man personeel

Influencers

Zo stuurt ze iedere dag privéberichtjes op het medium naar influencers, modellen en deelnemers van bijvoorbeeld het Junior Songfestival. Of zij in ruil voor gratis sieraden een fotootje willen maken voor haar pagina. Een winactie is ook een optie. Een influencer die Suus’ sieraden gratis weggeeft, maar haar daarvoor wel moeten gaan volgen, is vaak weer goed voor een lading nieuwe volgers. Zo strikte ze model en realityster Farrieda Smit voor een kiekje met haar handgemaakte schelpenketting.

11,1k

“Ik stuur vaak tien berichtjes per dag en kreeg misschien twee keer per week reactie. Mensen met meer dan 50.000 volgers hoef ik niet te vragen – die willen vaak betaald worden voor zo’n deal.” Haar strategie werpt zijn vruchten af, want inmiddels heeft ze 11,1k volgers.

40 pakketjes

Helemaal alleen hoeft ze het niet te doen. Haar vader zette haar website in elkaar, haar moeder – die eerder een kledingzaak runde en ervaring heeft met het ontwerpen van sieraden – voorziet haar zo nu en dan van vakkundig advies. Maar verder doet ze alles zelf: haar inkopen, het maken van de sieraden en ze zorgt dat alle pakketjes – zo’n 40 per week – netjes op de post gaan. Pakketjes die allemaal naar deze kant van Europa gaan. “65 procent gaat naar Nederland, 35 procent naar België.”

Lees ook: Deze jonge ondernemer (13) verdient geld met haar eigen ijscokar

Fulltime

Inmiddels is Suus een jaar onderweg en werkt ze – naast haar school – zo’n veertig uur per week aan haar bedrijfje. “Het voelt niet als werken. Ik vind het gewoon leuk en terwijl ik sieraden maak, zet ik lekker een Netflix-serietje op”, zegt ze opgetogen. Ze verdient zo’n 700 euro per maand en is heel wat ondernemerslessen verder. “Eerder zette ik mijn vriendinnen weleens op de foto, maar dat doe ik niet meer. Ik kies voor mensen tussen de 18 en 25. Dat staat professioneler. En als iemand een klacht heeft, los ik dat goed op. Ik stuur niet meer alleen het vervangende deel, maar een heel nieuw sieraad op.”

Toekomst

Suus hoopt nog veel meer volgers te krijgen. Eerst moet ze haar middelbare schooldiploma nog halen en hoopt ze een studie af te ronden, maar haar droom is om van Jewellery by Suus een echt groot bedrijf te maken.

Ik stuur niet meer alleen het kapotte deel, maar een heel nieuw sieraad op

Suus Lothmann, eigenaar Jewellery by Suus