Nieuws Actueel

Swapfiets bouwt aan innovatief blauwe fietsen-imperium

In dertien Nederlandse steden kun je ze al signaleren: fietsen met blauwe voorbanden. Voor een vast bedrag per maand krijg je zo'n Swapfiets. Pas een half jaar geleden werd de huurfiets in Tilburg geïntroduceerd en nu al verspreidt deze zich als een virus door de stad, schrijft het Brabants Dagblad.

Bas Vermeer | Foto's: Jan van Eijndhoven/Beeld Werkt 1 februari 2018

Swapfiets 4

Ga maar eens kijken bij de vijfsprong in de Tilburgse binnenstad. Of bij de fietsenstallingen van de stations en de universiteit. Je komt handen tekort om het aantal fietsen met blauwe voorbanden te tellen. En dat terwijl de organisatie achter de verhuur van die rijwielen pas sinds de zomer actief is in Tilburg.

,,Ja, het gaat redelijk hard", vertelt Richard Burger van Swapfiets. ,,We zitten nu rond de 1400 fietsen, dat zijn er best veel en het aantal groeit elke maand nog hard. In Eindhoven zijn we ongeveer rond dezelfde tijd begonnen, daar hebben we er circa 1300."

Lees ook: Fietsfabrikant VanMoof zet 10 miljoen om en wil nu doorgroeien

Gratis reparatie

Het idee is simpel: studenten huren voor 12 euro per maand een fiets, niet-studenten betalen 15 euro. De fiets wordt bij panne gratis én binnen 12 uur op de gewenste locatie gerepareerd, zo belooft het jonge bedrijf uit Delft. In Delft rijden inmiddels 3600 fietsen rond. Ter vergelijking: zomer 2016 telde Nederland slechts een paar honderd Swapfietsen. In Breda is de organisatie pas een paar maanden bezig en Swapfiets heeft nu ook de pijlen op Den Bosch gericht.

Trackers

Hoewel het vooral om een Nederlands concept gaat, wordt er ook over de grenzen gekeken. Leuven, Gent en Aken bijvoorbeeld. Het gerucht in Tilburg wil dat alle fietsen van trackers zijn voorzien. De Swap-woordvoerder lacht. Het liefst wil-ie dat mensen zo blijven denken. ,,Het is nog een gerucht, maar het zal waarheid worden. We zijn druk bezig met de 'track & trace'-technologie en dat wordt bij sommige fietsen al uitgeprobeerd."

Valentina Vacca 'Een omafiets, maar hij rijdt fijn'

'Echt niet normaal' hoeveel van die Swapfietsen je in de stad ziet, merkt Valentina Vacca op. Ze staat aan de vijfsprong in de Tilburgse binnenstad (Noordstraat-Tuinstraat-Stationsstraat), zelf heeft ze er eentje in de hand, en wie eens rustig rondkijkt spot nog eens tien blauwe voorbanden in de nabije omgeving.

,,Bij mijn studentenhuis staan er ook vijf voor de deur. Best wel concurrentie voor de fietsenmakers, zou je zeggen."
De 21-jarige vond het idee van de huurfiets in eerste instantie niet aanlokkelijk - toen een vriend haar over de Swapfietsen vertelde - maar nu is het 'toch wel heel erg chill'. ,,Het is een simpele omafiets, maar hij rijdt oprecht fijn." Ze ging overstag nadat haar fiets voor de tweede keer was gejat: ,,Toen was ik er klaar mee."

Vacca betaalt voor haar fiets 15 euro per maand. ,,Pas was 'ie geruimd, toen hebben ze bij Swapfiets een gratis nieuw slot op de fiets gezet. Je betaalt dan ook voor de service." ,,Als ik weer naar school ga, koop ik een fiets. Anders wordt het toch wel duur. Maar voor nu vind ik het nog heel erg fijn."

Rutger de Quay 'Geen omkijken naar'

,,Volgens mij zit er een tracker op, zodat ze hem terug kunnen vinden." Al weet Rutger de Quay (22) dat niet helemaal zeker. Waar dan? ,,Misschien in het slot?", oppert 'ie. Goed: dat van die tracker zou ook een fabeltje kunnen zijn, tegen diefstal.

Voor zijn doen gaat de fiets lang mee. De Quay glimlacht. ,,Hij staat al twee maanden in de fietsenstalling van het station en is nog niet eens gestolen." De Quay woont nu zo'n 3,5 jaar in de stad, in die tijd werden er vijf fietsen van hem gejat. Na de laatste diefstal besloot De Quay een Swapfiets te nemen.

Ook omdat hij over een maand naar New York vertrekt voor een stage bij RTL Nieuws. ,,Daarna keer ik niet meer in Tilburg terug. Om voor die paar maanden dan nog een fiets te kopen..."

Overigens bevalt het wel goed: toen 'ie de standaard per ongeluk aan gort trapte, werd die binnen een half uurtje vervangen. En voor de lampjes kwamen ze ook langs. ,,Geen omkijken naar."

We zijn druk bezig met de ‘track & trace’-technologie

Richard Burger, Swapfiets