Nieuws Actueel

T-Bone Enter: net opgeknapt, nu roetzwarte ravage

De voorkant van restaurant T-Bone in Enter is een dag na de brand vrijwel geheel verwoest. De vlammen sloegen gistermiddag uit het dak van de bekende bistro. De brand drong in snel tempo van boven naar beneden in het voorste deel van het pand.

Van onze redactie 24 februari 2016

T bone brand lars smook

De dikke grijze rook was vanaf grote afstand te zien. De brand is waarschijnlijk ontstaan tijdens de werkzaamheden verricht door dakdekkers. Het restaurant was net de afgelopen maanden grondig opgeknapt.

De brandweer rukte met groot materieel uit om het vuur onder controle te krijgen. Uiteindelijk hebben de vlammen het deel van het restaurant aan de kant van de Dorpsstraat in as gelegd. Brandweerlieden wisten te voorkomen dat ook het achterste deel van de bistro in vlammen opging. "Daar zijn we vanaf het begin mee bezig geweest", aldus woordvoerster Loes Hilbrink van de brandweer.

GevolgenOngeveer veertig brandweerlieden zetten zich dinsdag in om de schade te beperken. Gevaar dat de vlammen oversloegen op naastgelegen gebouwen was er niet of nauwelijks. Wel kregen bewoners het advies om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden.

Tijdens de brand voerde de brandweer metingen uit om te zien of grote hoeveelheden schadelijke stoffen vrijkwamen. "Rook is natuurlijk nooit gezond", vervolgde Hilbrink, "maar van verhoogde concentraties schadelijke stoffen is gelukkig geen sprake geweest."

OmstandersVoor veel omstanders was het advies om binnen te blijven niet genoeg. Dorpelingen kwamen in groten getale af op de rookpluimen. Ook de achterbuurman zag hoe de bistro in vlammen op ging. "Ik zou naar de kapper gaan, maar onderweg hoorde ik de brandweerwagens aankomen", vertelde hij. "Toen ik van vrienden en buren hoorde wat er aan de hand was, ben ik terug gefietst. De schrik sloeg me om het hart. Mijn huis is gelukkig veilig, maar het is verschrikkelijk wat is gebeurd."

Dat de tranen bij sommige mensen over de wangen liepen, is volgens dorpelingen niet gek. "Het was een familiebedrijf, niet zomaar een standaard restaurantje. Wat eerst een cafetaria was, heeft de familie uit laten groeien tot een heus bedrijf."

Restaurant T-Bone is bekend tot ver buiten Enter. Zo schoof minister-president Mark Rutte nog aan tijdens de festiviteiten voor het veertigjarig bestaan van het restaurant, eind 2014.

Foto: Lars Smook