Nieuws Actueel

't Kaashuys uit Zoetermeer: al 23 jaar gek van kaas

't Kaashuys in de Dorpsstraat bestaat al 23 jaar. Oprichter/eigenaar Wim Fris vertelt over de start, de binding met zijn klanten, de brand én hij verklapt welke kaas de burgemeester in zijn zaak komt halen. Dat schrijft het AD.

Mike Boeschoten | Foto: Remco Zwinkels 14 februari 2017

Kaas 1065 2

Wim Fris (46) woont al vele jaren in kaasstad Gouda, maar toch heeft dat niest met zijn professie te maken. Lacht: ,,Dat is puur toeval. We waren vroeger thuis met vijf jongens en drie van hen hebben nu een kaaswinkel. Mijn broers Kees, Bram en ik. Het is een soort virus."

Fris had aanvankelijk heel andere plannen voor zijn arbeidsleven. Hij zat op de tuinschool in Boskoop met het idee om hovenier te worden. Dat leek hem een mooi beroep, maar het liep anders. ,,Mijn oudere broer Bram had een winkel in Gouda waar hij kaas, vleeswaren en noten verkocht. Hij zat om personeel verlegen en zo kwam ik daar in loondienst."

Advertentie

De ambitie om voor zichzelf te beginnen groeide bij Fris. Toen hij in de krant een advertentie zag dat er een winkelruimte te koop stond in de Dorpsstraat in Zoetermeer, besloot hij ervoor te gaan. ,,Dat was het pand hier schuin tegenover, op nummer 96, naast waar nu de Hoogvliet zit. Ik ging kijken en vond de straat meteen heel leuk en gemoedelijk. Aan het begin van de Dorpsstraat had je nog De Spar."

Fris zag voldoende kansen, met de centrale positie en vele passanten, voornamelijk afkomstig van waar toen nog de Albert Heijn zetelde. En van de kaaszaak die er daarvoor zat, Den Hollander Kaasmarkt, kon een aantal klanten worden overgenomen. Op 1 maart 1994 ging 't Kaashuys - eerst onder de naam Fris Versshop - officieel van start. Vanaf het begin ging het crescendo, al was het aanvankelijk een hectische tijd voor Fris en zijn vrouw Adry.

,,Wij waren net getrouwd en mijn vrouw was bijna uitgerekend. Zij stond op het laatst met een dikke buik achter de toonbank. We begonnen 1 maart en 5 april werd mijn oudste dochter geboren. Dat was wel even een heftige periode. Toen heb ik één dag de winkel dichtgedaan en daarna gingen we weer door."

Verhuizing

Hoewel er toentertijd nog een andere kaaswinkel in de Dorpsstraat gevestigd was, had Fris Versshop daar weinig last van. Het ging allemaal prima en Zoetermeerders wisten de weg naar nummer 96 te vinden. Alleen bood het pand van dertig vierkante meter op den duur niet voldoende mogelijkheden meer voor Fris en zijn medewerkers.

,,Het werd te klein. We hadden geen toilet, het was een soort veredelde marktkraam." Door de komst van de nieuwbouw rondom de Dorpsstraat besloot de slagerij op nummer 103 te vertrekken. Fris hapte toe, want de ruimte sloot perfect aan bij zijn wensen. In 2003 volgde de verhuizing naar de nieuwe locatie.

Vijf jaar later, in 2008, kwam broer Kees erbij als compagnon met een eigen filiaal in Reeuwijk. Vanaf dat moment deed de naam 't Kaashuys zijn intrede. ,,Kees en ik gingen al jaren samen op vakantie met onze gezinnen en hadden dan de wildste plannen om samen een zaak te beginnen. Dat varieerde van een eigen camping tot een kaaswinkel."

Een dieptepunt voor Fris en zijn vrouw volgde in 2014. Op een zondagmiddag in november kwam de onheilstijding. ,,De buurvrouw, die boven de zaak woonde, belde mij op. 'Je winkel staat in brand!' Dus wij als een haas de auto in en vanuit Gouda naar Zoetermeer. De hele toko stond vol met rook. Er was kortsluiting ontstaan in de koeling, maar het werd geen uitslaande brand."

Roet

De schade was echter aanzienlijk, rond de 100.000 euro. ,,Alles wat hier stond, kon weg door de roet. Zeg maar acht stellages hoog, iets van 160 kazen." Fris bleek voldoende verzekerd en de eigenaar van de SNS Bank bood tijdelijk onderdak aan verderop in de Dorpsstraat. ,,We hadden ook veel medewerking van groothandels waar wij spullen kopen; die leenden ons van alles en nog wat. We hadden zondag brand en waren vrijdag alweer open."

Na een maand of drie keerden Fris en zijn vrouw weer terug naar het inmiddels opgeknapte en vernieuwde pand aan de Dorpsstraat 103.

Inmiddels doet Fris zijn werk, anno 2017, al 23 jaar met veel plezier. Resumerend kijkt hij vol tevredenheid terug op de geschiedenis van zijn onderneming. ,,Ik ben gek van kaas, maar het leukste is nog met de mensen omgaan. Als er tien mensen binnen staan bij ons, herkennen we er negen van gezicht. Dat is prettig. Ik had 23 jaar geleden niet gedacht dat ik hier nu nog zou zitten, dat het zó goed zou gaan. Daar ben ik heel dankbaar en blij om."