Nieuws Actueel

T-Mobile maakt muziek streamen 'gratis'

Een groot deel van de klanten van T-Mobile kan vanaf dinsdag onbeperkt muziek streamen. Dat betekent dat muziek luisteren via Spotify, Deezer, Nederland.FM, Hits NL, Tidal en Napster niet ten koste gaat van de internetbundel.

ANP / De Ondernemer 10 oktober 2016

Spotify 1065

Het is voor het eerst dat een provider alle aanbieders van muziekstreaming die zich aanmelden ondersteunt. Eerder bood KPN wel al een dienst aan waarbij alleen Spotify niet uit de bundel ging. KPN stopte daarmee omdat het in Nederland in strijd is met de wet. T-Mobile wijst er echter op dat het sinds augustus volgens Europese regels wél mag.

WetgevingDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat kijken of dat echt zo is, liet een woordvoerder weten. Uitgangspunt van de Nederlandse wetgeving, waar de Eerste Kamer zich dinsdag over buigt, is dat al het internetverkeer gelijk moet worden behandeld. In de Europese richtlijnen staat alleen dat gelijke diensten gelijk moeten worden behandeld. T-Mobile laat aan het AD weten dat bij problemen een gang naar het Europese Hof niet wordt uitgesloten.

T-Mobile wil het onbeperkt streamen toevoegen aan bestaande en nieuwe abonnementen met minimaal 6 gigabyte data. Volgens een woordvoerder heeft ongeveer de helft van de huidige klanten zo'n abonnement. Zakelijke abonnementen worden uitgesloten.

KritiekT-Mobile biedt ook een abonnement aan waarin alle data onbeperkt is. Eerder kreeg het bedrijf kritiek op dat Oneindig Online-abonnement, omdat het gebruik door allerlei voorwaarden niet écht onbeperkt is. Zo werd de maximale videokwaliteit beperkt. De provider paste daarop zijn voorwaarden aan, waardoor gebruikers maximaal 5 gigabyte per dag mogen gebruiken, maar wel onbeperkt gratis data mogen bijbestellen. Ook nu is er kritiek. Blendle-oprichter Alexander Klöpping noemt de nieuwe dienst 'levensgevaarlijk voor startups':

T-Mobile maakt muziek gratis, en dan denk je “das leuk”. Maar in de praktijk gaan ze bedrijven voortrekken: levensgevaarlijk voor startups

— Alexander Klöpping (@AlexanderNL) 10 oktober 2016

Afgelopen mei kwam T-mobile met een zelfde soort voorstel, en die keutel hebben ze toen gelijk weer ingetrokken. Doen het nu gewoon nogmaals

— Alexander Klöpping (@AlexanderNL) 10 oktober 2016

Dit vond ik er toen van. T-Mobile en netneutraliteit https://t.co/YcUh9V3VPp

— Alexander Klöpping (@AlexanderNL) 10 oktober 2016