Nieuws Actueel

't Taphuys in Arnhem wil in maart open

Horecagelegenheid 't Taphuys opent zeer waarschijnlijk in maart de deuren aan het Jansplein in Arnhem. Gasten kunnen daar hun eigen biertje en wijntje tappen, schrijft De Gelderlander.

Berrie van Helden | Foto: 11 januari 2017

Tappery

De wijn in 't Taphuys in Arnhem komt straks uit flessen en niet uit wijnfusten. "Voor 80 verschillende soorten zijn er gewoon niet genoeg aparte fusten verkrijgbaar. Daarom stappen we voor Arnhem over op flessen, dan is de voorraad haast onbeperkt. Door de flessen in een soort vitrine te tonen, krijg je ook meer een wijnbeleving", zegt Paul van Boxtel, mede-eigenaar van 't Taphuys, dat in maart de deuren hoopt te openen in het voormalige postkantoor aan het Jansplein in Arnhem.

't Taphuys wordt een van de grootste horecabedrijven van de stad. Binnen komen er 230 zitplaatsen en buiten 160. Gasten kunnen er zelf 100 soorten bier en 80 soorten wijn tappen. Daarnaast zijn er 100 bieren op fles.

Speciaalbieren

Geregeld zullen de speciaalbieren door andere merken worden vervangen. "Mensen die het eng vinden om zelf te tappen of daar gewoon geen zin in hebben, bedienen we aan tafel. De klant is koning. Maar de praktijk in Tilburg, waar al een Taphuys is, leert dat meer dan de helft van het aantal gasten het leuk vindt zelf te tappen", zegt Van Boxtel.

Stiekem hopen de ondernemer en zijn compagnon Martijn Lensing dat de meeste bezoekers van 't Taphuys voor de zelfbediening kiezen. Zoals ook in 't Taphuys in Tilburg gebeurt. Die zaak ging drie maanden geleden open. "Het brengt reuring in de zaak en gasten vinden het fijn verschillende soorten bier te proeven. Je betaalt voor de hoeveelheid die je tapt. Dat gaat per centiliter."

Basis

Van Boxtel is laaiend enthousiast over het oude postkantoor, waarin de grote verbouwing nog op gang moet komen. "Meestal krijg je een pand compleet uitgeleefd aangeleverd. Dat is hier totaal niet het geval. De basis is perfect en daar zijn we heel blij mee. Als alle vergunningen binnen zijn, kunnen we beginnen."

De enorme roltrap in het hart van het pand is gebleven. "In een soort U-vorm plaatsen wij hieronder de biertaps met de fusten. Dat doen we zodanig dat je er doorheen kunt kijken."

De wijnflessen krijgen een plekje in een ruimte aan de achterzijde. Opzij komt het restaurant. "In Tilburg is het restaurant een groot succes. Binnen de kortste tijd moesten we meer personeel in dienst nemen."