Nieuws Actueel

Tailleur van de koning overleden

De vermaarde tailleur Leo Pisa is woensdag op 87-jarige leeftijd overleden. Pisa maakte ook de kleding voor de belangrijkste momenten in het leven van koning Willem-Alexander, bericht het AD.

Miel Timmers en Ruud Spoor | Foto: Jurriaan Balke 28 maart 2016

Leo Pisa

In de koninklijke kledingkast hangen in elk geval twee creaties van Eindhovense snit. Tailleur Leo Pisa had de hand in het trouwpak én het inhuldigingsuniform van koning Willem-Alexander. Het zal bij deze twee pakken blijven. De kleermaker van de koning overleed in zijn woonplaats Sterksel.

Traditie voortzettenLeo Pisa werd geroemd door zijn werknemers en was bekend om zijn vakmanschap. Zijn overlijden betekent het einde van een tijdperk. Aan de werknemers van George Pisa & Zn. Tailleurs BV in Eindhoven is nu de schone taak zijn traditie voort te zetten. Dat is een uitdaging, want het enorme klantenbestand omvat behalve koning Willem-Alexander ook leden van het hof in Monaco, het vorstendom Luxemburg en vele andere hoogwaardigheidsbekleders.

Tijdens het huwelijk van, toen nog, prins Willem-Alexander en Máxima in 2002 zag heel de wereld de kroonprins der Nederlanden in een fraai 'Eindhovens' trouwkostuum. Toen zijn moeder Beatrix 11 jaar later het stokje aan hem overdroeg, schitterde de koning opnieuw in een maatpak van Pisa. En tijdens de inhuldiging tekende het Eindhovens tailleursbedrijf ook voor 300 galatenues voor diverse krijgsmachtonderdelen.

Of de koning op de hoogte is gebracht van het overlijden van 'zijn' kleermaker is onduidelijk. Een woordvoerster van het Koninklijk Huis laat weten dat 'over individuele gevallen naar derden toe niet wordt gecommuniceerd'.

UniformenOp 22-jarige leeftijd kwam Leo Pisa in de zaak van zijn vader, George Pisa. Hij had zich in 1927 als kleermaker in Eindhoven gevestigd. Pisa jr. wilde eigenlijk goudsmid worden, maar het lot besliste anders. Onder het bewind van Leo Pisa groeide het bedrijf stevig. Hij richtte zich op uniforme kleding. De eerste grote order kwam van de politie in Eindhoven: vijftig uniformen. Hierna was Leo Pisa niet meer te stoppen. Een paar maanden later slaat de dan 28-jarige Eindhovenaar zijn grootste slag: hij haalt een order binnen van de mariniers in Rotterdam. Een wapenfeit waarop hij altijd trots is gebleven. "Kun je je voorstellen hoe dat was: een Brabander die zo'n order binnenhaalt in de Randstad? Geweldig was het, ik beschouw het als mijn mooiste klus. Dat pak heeft nog steeds een aparte status, bij ons en bij hen. Het wordt daar in de wandelgangen het 'Pisa-pak' genoemd en dat vind ik een compliment,'' zo vertelde hij eerder tegen het Eindhovens Dagblad.

Spoedig volgden grote orders van marine, luchtmacht, landmacht en marechaussee. Defensie is de tailleur dankbaar. ,,De heer Pisa heeft een onmisbare bijdrage geleverd aan de uitstraling van de krijgsmacht,'' zegt een woordvoerster. ,,We zullen hem missen, maar zijn goede werk dragen we letterlijk nog lang met ons mee.'' Ook talloze schutterijen, muziekkorpsen, gilden en mensen uit het bedrijfsleven lieten zich kleden door Pisa.