Nieuws Actueel

Tandartsassistente in een snoepwinkel

Ze zijn er nog, buiten de gebaande paden van de ketens: echte speciaalzaken van ondernemers die niet raken uitgepraat over hun product. Zoals Zoet & Zout van oud-tandartsassistente Marjan Jonk (46) uit Tiel, zo schrijft De Gelderlander.

LOTTE MARTINI | Foto: Raphael Drent 1 juli 2016

Snoepwinkel 1065

Ze hielp menig Tielenaar aan een stralende glimlach. Maar na een kwarteeuw gaatjes vullen, was het tijd voor iets anders. Tandartsassistente Marjan Jonk verkoopt tegenwoordig dropjes, noten en lolly's. In haar eigen snoepwinkel Zoet & Zout.

Een opvallender carrièreswitch lijkt haast niet mogelijk. "Ja, ik heb al vaak gehoord dat ik mijn oude werkgevers aan klanten help", zegt Marjan. "Maar in de praktijken waar ik werkte, werd ook gesnoept hoor. Alles met mate, dan kan het geen kwaad. Zolang je maar goed poetst."

SuikerDe huidige antipathie tegen suiker is wat overdreven, betoogt de Tielse. "Het hoort bij ons dieet, nietwaar?" Als kind fantaseerde ze al van een eigen snoepwinkeltje. Twee jaar geleden kon ze voor het eerst proeven aan die jeugddroom, als verkoopster bij Snoeperij Tum Tum in Den Bosch.

'Kijk daar maar of je het echt leuk zou vinden om voor jezelf te beginnen', zei haar man nog. Maar Marjan was al verkocht. "Snoep is een feest, iedereen wordt er blij van. Een snoepje eten is echt een genietmomentje."

Aan de Hoogeindsestraat in hartje Tiel vond ze een ideaal pandje. Knus en overzichtelijk, in het verlengde van winkelader Waterstraat. "De aanwezigheid van een magazijn met een keukentje vond ik ook belangrijk", aldus de kersverse onderneemster. "Dan kan mijn dochter hier haar huiswerk maken en tussen de middag een broodje komen eten."

WeckpottenHet eind april geopende Zoet & Zout heeft een nostalgisch karakter. Lekkernijen uit grootmoeders tijd worden gepresenteerd in weckpotten. Zoals duimdrop, salmiakknotsen, boterwafeltjes en kersenstokjes. Menig dertigplusser zal ze nog kennen, de snoepjes die je vroeger kreeg bij een bezoekje aan opa en oma.

"Daar is veel vraag naar", heeft Marjan gemerkt. "Ouderwets snoepgoed lééft bij mensen. Geuren en smaken brengen de oudste herinneringen boven. Voor de opening kwamen er al mailtjes van klanten om speciale producten te bestellen."

Die moeten de klanten vooralsnog in de winkel komen ophalen, Zoet & Zout heeft nog geen webshop. "In de toekomst wil ik daar zeker mee beginnen. Maar als je zoiets doet, moet je ook goed doen. Voorlopig red ik me met Facebook."

De suikerwaren komen van groothandels uit heel Nederland. Het is veel zoekwerk om koopwaar te vinden, maar Marjan geniet ervan om haar assortiment te zien groeien. Al zijn niet alle speurtochten even succesvol. De jacht op zwart-wit schuimblokken, dropmatten, grijze spekken en salmiak ufo's bleek tevergeefs; die zijn uit productie.

Wel altijd verkrijgbaar zijn noten. Negen verschillende soorten - rauw en gebrand - verkoopt ze; evenals rijstcrackers, gember, muesli en gedroogd fruit. "Het past bij het nostalgische thema", verklaart de Tielse. Lachend: "En zo hebben we ook nog iets gezonds in de winkel."

Wie: Marjan JonkWat: Zoet & Zout, snoep-winkelWaar: Hoogeindsestraat 8, Tiel