Nieuws Actueel

Tarieven voor factoring flink gedaald

Door groeiende concurrentie onder factoringmaatschappijen, zijn de tarieven in de branche afgelopen jaar gedaald met maar liefst 11 procent. Ondernemers profiteren daar van.

De Ondernemer | Foto: Pixabay 3 februari 2017

Factoring 1

Veel ondernemers hebben er wel eens mee te maken gehad: opdrachtgevers die betalingstermijnen laten verstrijken. Vooral bedrijven die groeien en willen investeren kunnen hierdoor in de knel komen. Voor hen kan factoring - het verkopen van facturen aan een factoringmaatschappij - een oplossing bieden.

Daling

Factoring is niet gratis, maar wordt wel steeds goedkoper. Factoringvergelijken.nl onderzocht de tarieven in de branche en concludeert dat ze in 2016 ten opzichte van het jaar ervoor met 11 procent gedaald zijn tot 3,46 procent. De online-vergelijkingsportal analyseerde ruim tweehonderd factuurcontracten van zo'n 25 factoringmaatschappijen.

Concurrentie

Arnoud Kuipers van de vergelijkingssite wijdt de daling aan de toegenomen concurrentie. "Vroeger waren er vier of vijf factoringmaatschappijen, nu zijn het er al meer dan twintig. Dit aantal blijft groeien", zegt Kuipers in een persbericht. "Hoe hoog een tarief is, hangt onder meer af van de betaaltermijn, het ingeschatte risico en de totale omzet."

Voordelen

De voordelen van factoring zijn volgens Kuipers evident. "Ondernemers hoeven zich geen zorgen meer te maken of een debiteur op tijd betaalt. Het factuurbedrag, min het factoringtarief, krijgen zij direct op zijn rekening gestort." Ook een onverhoopt faillisement hoeft geen roet in het eten te gooien. "Als een bedrijf er morgen niet meer is, kan de factoringmaatschappij zonder veel problemen toch de openstaande facturen bij een debiteur incasseren", besluit Kuipers.