Nieuws Actueel

'Tatoeëerders zijn geen doorsnee ondernemers'

Goes, Vlissingen en Middelburg tellen per inwoner méér tattooshops dan Amsterdam. Koploper in Zeeland is Goes, met één shop per 7442 inwoners, daarna komen Middelburg en Vlissingen.

Ondine van der Vleuten | Foto: ANP 10 oktober 2016

Tattoo anp

In 2012 gaf het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV) 15 vergunningen uit, dit jaar 31. In absolute aantallen heeft Zeeland de minste tattooshops, Noord-Holland de meeste.

Concentratie

Serguei Troubatch van Tattoo-Ser in Vlissingen krijgt 'allerlei mensen' aan de balie. De Rus streek 25 jaar geleden neer in Vlissingen. Toen had Ser nog amper concurrentie, nu heeft de klant op een minuutje lopen van zijn shop aan de Walstraat keuze uit drie andere.

Dat de shops in Vlissingen zo op een kluitje zitten, is geen probleem. Want hoewel alle traditionele stijlen tot het repertoire behoren, heeft elke tattoeëerder ook zijn specialiteit en daarmee een eigen publiek.

Kunstacademie

Thomas Goossens van Parabola Tattoos is altijd gefascineerd geweest door geometrie en Escher-achtige patronen. Goossens komt uit een gezin dat de kunstacademie in Sint Niklaas bezocht. De 37-jarige tattoo-artist studeerde grafische vormgeving, maar het tatoeëren trok te veel. "Ik heb de knoop doorgehakt en ben voor mijn droom gegaan." Begin september opende Holy Ink zijn deuren aan de Kleine Markt. De 25-jarige Carmichael Anthonij zette in 2008 zijn eerste tattoo en werkt in een realistische stijl, met fijn lijnwerk met schaduwen en fijne details.

Autodidact

Tatoeëren is bij uitstek een vak dat in de praktijk geleerd wordt. Bijna iedereen is autodidact, al zijn er wel opleidingen. Absolute vereiste is uiteraard goed kunnen tekenen. Maar wie leuk kan tekenen, kan nog niet tattoeëren. Ser kan zich erover opwinden: "De tattoostudio's schieten als paddenstoelen uit de grond. Iedereen denkt: dat kan ik ook! Maar ondertussen moeten de échte tattoeëerders oplappen wat die lui verpesten. Elke tweede, derde klant die hier binnenkomt, wil dat ik iets herstel dat een ander verpest heeft." Hij gruwt ervan. "Je moet een tattoo met respect voor iemands lichaam zetten."