Nieuws Actueel

Team Amsterdams succesrestaurant opent nieuwe zaak: Scheepskameel

De mannen van restaurant Rijsel openen deze maand op het Marineterrein een tweede zaak: Scheepskameel. "Aan moussejes doen we niet."

Peter van Brummelen | Foto: Janus van den Einden 6 mei 2016

Scheepskameel

Het was een uitvinding die in de zeventiende eeuw snel de wereld overging. Om schepen over het ondiepe water bij Pampus naar de haven van Amsterdam te kunnen laten varen bedacht Meeuwis Meindertsz Bakker de scheepskameel: een systeem van drijvers dat de diepgang van een schip tijdelijk verminderde. Meindertsz Bakker deed zijn uitvinding op de plek die we tegenwoordig kennen als het Marineterrein, schrijft het Parool.

KantoorfunctieOp 24 mei opent het team achter succesrestaurant Rijsel daar een tweede zaak, die als knipoog naar de geschiedenis Scheepskameel heet. "We kwamen de term tegen in een geschiedenisboekje over het gebied," zegt gastheer Pieter Smits. Het 180 jaar oude pand had recent vooral een kantoorfunctie. "Maar vroeger heeft er ook munitie opgeslagen gelegen en was er, heel toepasselijk, een school waar scheepskoks werden opgeleid."

Nouveau ruigRestaurant Rijsel, gevestigd in een oude huishoudschool in Oost, is een van de grootste Amsterdamse horecasuccessen van de afgelopen jaren. Johannes van Dam waardeerde het restaurant in 2012 in deze krant met een 9,5 ('Alsof Amsterdam culinair volwassen is geworden'), zijn opvolger Hiske Versprille deelde Rijsel in bij de categorie 'nouveau ruig'.

Boerse keukenOok in de keuken van Scheepskameel, die door Rijselkok Iwan Driessen en Tijs Jeurissen (voormalig chef van Marius) wordt bestierd, doet men niet aan getut. "We voeren een boerse keuken," zegt Smits. "Aan presentatie doen we niet. Geen schilderijtjes, geen moussejes. We houden van het product zelf. En we gaan veel rauw doen: rauw vlees, rauwe vis, rauwe groente."

Duitse wijnkaartEcht anders dan bij Rijsel is de wijnkaart, die - uniek voor Amsterdam - geheel Duits zal zijn. "We zijn er al twee jaar mee bezig en zijn alle beurzen en proeverijen af geweest. Het is fantastisch wat er in Duitsland op wijngebied gebeurt, maar gek genoeg merk je daar in Amsterdam weinig van. Iedereen heeft wel een riesling op de kaart staan, maar dan houdt het op."

PrijsWat kost eten in Scheepskameel? "Net als bij Rijsel heb je dat zelf in de hand. Je kunt hier voor vijftig euro een mooie avond hebben, maar je kunt ook zo gek doen als je wilt. Dat zie je aan de wijnkaart: we hebben mooie Brot und butter-wijnen, zoals ze in Duitsland huiswijnen noemen, maar ook grosse Gewächse, de Duitse versie van grand cru's."

InrichtingDe inrichting van Scheepskameel is van Niels Wouters, die ook de interieurs van Rijsel ontwierp en dat van Hotel de Goudfazant en Café Modern in Noord.

KlassiekersRijsel geniet bekendheid als het restaurant dat de huzarensalade in ere herstelde. Kunnen we van Scheepskameel ook zoiets verwachten? "Die huzarensalade was een onverwacht succes. Klanten werden boos toen hij even niet op de kaart stond. Maar zoiets ontstaat, dat laat zich niet sturen. We gaan bij Scheepskameel zelf worsten maken, misschien dat één daarvan een klassieker wordt."