Nieuws Actueel

Techbedrijven trekken AEX omlaag te midden van recessievrees

Techbedrijven op de Amsterdamse beurs hebben maandag een flinke tik gekregen. Bedrijven uit de chipsector als ASMI, Besi en ASML, maar ook verlichtingsbedrijf Signify en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway stonden bij de grootste verliezers in de AEX-index. Beleggers maken zich zorgen dat er een recessie aankomt en zoeken daarom veiliger geachte beleggingen op. Techbedrijven worden als bijzonder risicovol gezien.

ANP 11 juli 2022

ANP110722155 1

ASMI was de hekkensluiter bij de hoofdfondsen met een min van 3,4 procent. sectorgenoot Besi werd 3,2 procent lager gezet en chipmachinemaker ASML verloor 1,8 procent. Signify (min 3 procent) en Just Eat Takeaway (min 2,8 procent) stonden ook onderin. Dataleveranciers Wolters Kluwer en RELX behoorden tot de zeldzame stijgers met plussen tot 1,7 procent.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,8 procent in de min op 669,17 punten. De MidKap daalde 0,9 procent, tot 903,98 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,4 procent. Techinvesteerder Prosus verloor 1,5 procent. Internet- en gamesbedrijf Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft, zakte in Hongkong na een Chinese boete vanwege het niet naleven van antimonopolieregels.

Twitter

In Frankfurt kelderde Uniper dik 14 procent. De topman van het bedrijf waarschuwde voor een verlies van 10 miljard euro dit jaar. Het Duitse energiebedrijf kampt met grote financiële problemen doordat Moskou de Russische gasleveringen aan Duitsland heeft afgeknepen en heeft bij de Duitse overheid aangeklopt voor hulp. De Finse aandeelhouder Fortum, die Uniper al een lening van 8 miljard euro heeft verstrekt, ziet verdere hulp aan het bedrijf niet zitten.

Twitter, dat ook een beursnotering heeft in Frankfurt, zakte ruim 8 procent. De overname van de berichtendienst door Tesla-topman Elon Musk lijkt niet door te gaan, nu Musk heeft aangegeven die niet door te willen zetten. De rijkste man ter wereld zegt dat Twitter zich niet aan de voorwaarden van de overname heeft gehouden. Twitter heeft aangekondigd via de rechter de overname af te willen dwingen.

In Parijs daalde STMicroelectronics 0,3 procent. De Frans-Italiaanse chipproducent gaat samen met chipfabrikant GlobalFoundries een nieuwe fabriek bouwen in Frankrijk. Voor de nieuwe fabriek krijgen de ondernemingen een subsidie. De euro was 1,0078 dollar waard, tegen 1,0183 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent goedkoper op 103,66 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent minder op 106,44 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws