Nieuws Actueel

Techinvesteerder Prosus aan kop in licht hogere AEX

Prosus was donderdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak. De techinvesteerder profiteerde van de positieve stemming in de Chinese techsector. Zo dikte Tencent 3,6 procent aan in Hongkong. Prosus heeft een groot belang in het Chinese internet- en gamesbedrijf en werd 1,5 procent hoger gezet.

ANP 22 december 2022

ANP221222076 1

De stemming op de Europese aandelenmarkten bleef positief. Beleggers deden het wel wat rustiger aan na de sterke koerswinsten een dag eerder. Het stevige herstel op Wall Street, dat volgde op een sterker dan verwachte toename van het Amerikaanse consumentenvertrouwen en goed ontvangen resultaten van sportmerk Nike, bood steun aan de beurshandel.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent hoger op 712,44 punten. Een dag eerder won de hoofdindex al 1,8 procent. De MidKap klom ook 0,4 procent, tot 946,09 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,4 procent.

Philips zette de opmars voort en klom 1,1 procent. Het aandeel won woensdag al 5,7 procent na goed ontvangen testresultaten van de slaapapneu-apparaten van het zorgtechnologieconcern, waaruit bleek dat de risico's op gezondheidsklachten bij gebruikers "zeer klein" zijn.

In de chipsector verwerkten beleggers tegenvallende resultaten van Micron Technology. De Amerikaanse fabrikant van geheugenchips dook in het afgelopen kwartaal in de rode cijfers en kondigde aan het personeelsbestand in 2023 met zo'n 10 procent te verminderen. De Nederlandse chipbedrijven ASMI, Besi en ASML verloren tot 1,1 procent.

Shell won 0,8 procent. Het olie- en gasconcern heeft de productie van een drijvende installatie voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) voor de westkust van Australië stopgezet nadat er brand was uitgebroken. De "kleine brand" in de lng-faciliteit van Prelude was "snel onder controle", zei Shell in een verklaring. Het bedrijf doet nu onderzoek naar de oorzaak van het incident. Prelude is goed voor bijna een derde van de totale lng-productie van Shell in Australië.

Fastned steeg 3,7 procent. Het snellaadbedrijf haalde bijna 11 miljoen euro op met de uitgifte van nieuwe obligaties. Van Lanschot Kempen (plus 0,2 procent) liet weten overeenstemming te hebben bereikt met Mercier Vanderlinden over de versnelde overname van het resterende belang van 30 procent in de Belgische vermogensbeheerder. De overname wordt deels betaald in aandelen.

De euro was 1,0638 dollar waard, tegen 1,0610 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 78,45 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 82,31 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws