Nieuws Actueel

Techinvesteerder Prosus koploper in lagere AEX-index

Techinvesteerder Prosus was donderdag de sterkste stijger in de AEX-index, die een klein verlies liet zien. Prosus profiteerde van een koersstijging van het Chinese Tencent, waarin het een groot belang heeft. Het algehele sentiment op het Damrak en op de andere Europese beurzen bleef negatief in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street.

ANP 29 december 2022

ANP291222062 1

De zorgen over de snelle toename van het aantal coronabesmettingen in China en de vrees voor verspreiding van het virus naar andere landen, hielden de beurshandel in de greep. Het aantal besmettingen in China is fors opgelopen sinds het loslaten van het strikte coronabeleid in het land. Hoewel de versoepeling van het Chinese coronabeleid goed nieuws is voor de heropening van de op een na grootste economie ter wereld, vrezen beleggers dat de inflatie daardoor ook wordt gestimuleerd.

China is namelijk de grootste olie-importeur ter wereld en de vraag naar de brandstof zou flink kunnen toenemen als het land weer op volle kracht draait. De olieprijzen zouden daardoor kunnen gaan stijgen en de inflatie verder aanwakkeren. Dit zou betekenen dat de centrale banken de rentes verder moeten verhogen om de inflatie te bestrijden.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent in de min op 691,96 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 926,61 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,6 procent.

Prosus steeg 2,6 procent in Amsterdam en Tencent won ruim 2 procent in Hongkong. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat Tencent toestemming heeft gekregen om het nieuwe computerspel 'Pokémon Unite' op de Chinese markt te brengen. Het is de tweede keer dat een spel van Tencent is goedgekeurd door de Chinese autoriteiten sinds de regelgevers het verlenen van licenties hebben hervat.

In de MidKap daalde Basic-Fit 0,3 procent. De fitnessketen heeft het aantal leden zien groeien, terwijl ook het aantal sportclubs toenam. Volgens het bedrijf bedraagt het aantal leden nu 3,35 miljoen, een stijging van meer dan 1,1 miljoen vergeleken met begin dit jaar. Het aantal clubs ging dit jaar met 185 omhoog naar 1200.

Lucas Bols klom 1,5 procent. De drankenfabrikant koopt de Nederlandse producent van alcoholvrije gedistilleerde dranken Fluère. Alumexx steeg 7 procent. De leverancier van aluminium klimmaterialen verwacht de eerder aangekondigde overnames van Euroscaffold en ASC Group in het voorjaar van 2023 te kunnen afronden.

De euro was 1,0637 dollar waard, tegen 1,0619 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,5 procent minder op 77,81 dollar per vat. Brentolie werd 1,2 procent goedkoper op 82,24 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws