Nieuws Actueel

Techinvesteerder Prosus toont herstel op afwachtend Damrak

Prosus behoorde woensdag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak. De techinvesteerder won 1 procent en wist daarmee deels te herstellen van het koersverlies een dag eerder. Het bedrijf, dat eerder deze week waarschuwde voor een forse winstdaling, bracht nu zijn volledige resultaten naar buiten. Prosus zag de omzet uit e-commerce, het grootste bedrijfsonderdeel, in de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar sterk stijgen en stelde beleggers gerust met een handhaving van zijn doelen voor de winstgevendheid.

ANP 23 november 2022

ANP231122095 1

De stemming op de Europese beurzen was afwachtend, na de koerswinsten een dag eerder. De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de plus op 718,36 punten. De MidKap klom ook 0,3 procent, tot 943,40 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden een fractie. Londen won 0,4 procent.

Beleggers kijken vooral uit naar de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank, die later op de dag worden vrijgegeven. De Federal Reserve verhoogde de rente begin deze maand voor de vierde keer op rij met 0,75 procentpunt in de strijd tegen de hoge inflatie. De aantekeningen van die vergadering bevatten mogelijk aanwijzingen over de omvang van toekomstige rentestappen. In december vergaderen de beleidsmakers van de Fed opnieuw over de rente.

UMG

Naast Prosus stonden platenlabel UMG en olie- en gasconcern Shell in de kopgroep van de AEX, met winsten van rond de 1 procent. Just Eat Takeaway sloot de rij met een min van 0,8 procent. Het maaltijdbestelbedrijf heeft de verkoop van het belang in het Braziliaanse bezorgbedrijf iFood aan Prosus afgerond. Prosus krijgt iFood daarmee volledig in handen.

AkzoNobel won 0,1 procent. De verffabrikant ziet zijn voorzitter van de raad van commissarissen Nils Andersen volgend jaar vertrekken naar chipmachinemaker ASML, waar hij dezelfde functie zal gaan vervullen. Bij ASML (plus 0,8 procent) zullen Gerard Kleisterlee en Rolf-Dieter Schwalb in april 2023 de raad van commissarissen verlaten. Naast Andersen draagt ASML ook Jack de Kreij, oud-financieel topman van Vopak, voor als commissaris.

Credit Suisse

In Zürich zakte Credit Suisse 2,8 procent. De door schandalen geplaagde Zwitserse bank waarschuwde voor een verlies van omgerekend dik 1,5 miljard euro in het vierde kwartaal. De bank ondergaat een grote reorganisatie en zal zijn aandeelhouders woensdag om goedkeuring vragen voor een kapitaalverhoging van zo'n 4 miljard euro.

De euro was 1,0333 dollar waard, tegen 1,0267 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 81,56 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 88,97 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws