Nieuws Actueel

Technologiebedrijf Nedap is de beste uitvindersfabriek

Technologiebedrijf Nedap uit Groenlo wijzigt de strategie. Het bedrijf breng het aantal producten terug van 1.000 naar 400, schrijft De Gelderlander. "We focussen op producten en diensten waarin we het verschil maken", zegt topman Wegman.

Gerben Kuitert | Foto: Nedap 1 maart 2017

Nedap 3

Het deze week gepresenteerde nieuwe vijfjarenplan Changing Gears (veranderen van versnelling) moet ertoe leiden dat alle 780 medewerkers bij Nedap nog meer gaan doen waar ze goed in zijn. Het moet de uitvindersfabriek in Groenlo de koppositie opleveren in de marktsegmenten waarin ze actief is. "Dat betekent een duidelijke keuze maken voor technologieën en producten waarin we investeren", legt Ruben Wegman uit. "De achterliggende jaren hebben in het teken van het schaalbaar maken van de organisatie gestaan. Schaalbaar in de zin dat de prijs van onze producten niet enorm meer afhangt van de aantallen die we ze produceerden of laten produceren."

Daarbij paste ook het uitbesteden van vrijwel alle productieactiviteiten. Het eigen productiebedrijf van Nedap, Inventi in Neede, gaat dit jaar dicht. De 60 medewerkers die er nog werken is onlangs ontslag aangezegd. Het niet langer zelf produceren levert Nedap vanaf volgend jaar 4 miljoen euro aan besparing op. Nedap verandert langzaam van gedaante. Van een producent van elektrotechnische systemen wordt het steeds meer een leverancier van softwarediensten, die door de klanten via hetinternet worden beheerd.

Wegman: "Zo wordt 60 procent vande ouderzorg in ons land geregistreerd en gepland met onze softwarediensten. Dan heb ik het over patiëntendossiers, facturering, planning. Thuiszorgmedewerkers kunnen het allemaal oproepen met de iPad als ze bij patiënten thuis zijn. Ook in de geestelijke gezondheidszorg zijn we sinds kort met deze diensten actief."

Programmeurs

Die verandering brengt ook een grotere vraag naar softwareprogrammeurs met zich. Aangezien de hele Nederlandse ict-wereld knokt omde beste programmeurs probeert Nedap ze ook in het buitenland te vinden. Wegman: "We hebben collega’s naar Brazilië, Thailand en Portugal gestuurd om te ondervinden hoe het is om van daaruit voor ons te werken. Het probleem met werknemers op afstand zit hem in het gebrek aan interactie met collega’s in Groenlo. Die onderlinge kruisbestuiving is ontzettend belangrijk. Misschien dat we het oplossen door buitenlandse programmeurs periodiek naar Groenlo te halen en hier te laten verblijven in vakantiebungalows."

Volgens het nieuwe vijfjarenplan moet iedereen bij Nedap vooral gaan doen waar hij of zij goed in is. Of, zoals Wegman het zegt: "Zaken die afleiden van het doel worden in de toekomst anders geregeld. Daarvoor gaat de interne organisatie gedeeltelijk op de schop."

Sinds 1996 werkt Nedap met zogeheten marktgroepen. Dat zijn een soort bedrijfjes binnen het bedrijf, units met een verregaande zelfstandigheid. De marktgroepen blijven, maar zaken die een afgeleide zijn van het doel, zoals ontwikkelen, in de markt zetten en verkopen, worden volgens Wegman voortaan centraal geregeld. Het moet leiden tot een rendementuit verkoop van 10 procent, waar die vorig jaar op 8 procent uit kwam.

We focussen op producten en diensten waarin we het verschil maken

Nedap-topman Ruben Wegman