Nieuws Actueel
Tekort aan truckers zorgt binnen twee jaar voor grote problemen
Veel winkels, tankstations en bedrijven in ons land dreigen binnen twee jaar niet meer bevoorraad te kunnen worden. Het tekort aan vrachtwagenchauffeurs groeit snel. Dat meldt het AD.

VERN, de brancheorganisatie in het wegtransport voor het midden- en kleinbedrijf, slaat alarm bij minister Cora van Nieuwenhuizen (Verkeer, VVD). ,,Als er niet snel wat gebeurt, valt de economie stil'', voorziet voorzitter Klaas de Waardt.
Eind vorig jaar was er al een tekort van 7.000 beroepschauffeurs. Dat gat wordt nog groter als dit jaar ook nog eens 8.800 truckers met pensioen gaan. Bovendien dreigen oudere bestuurders af te haken, omdat ze verplicht worden een dure nascholing te volgen.
Versneld
,,We moeten voorkomen dat vrachtwagens komen stil te staan, doordat er geen gekwalificeerd personeel is'', zegt manager instroom Gabby Delhaas van sectorinstituut Transport en Logistiek (STL), dat is opgezet door werkgeversorganisatie TLN en de vakbonden. Het instituut leidt nu chauffeurs versneld op. ,,In de eerste helft van dit jaar 1.500 en in het tweede deel van dit jaar weer zo veel.'' Ook in het werven van belangstellenden wordt extra energie gestoken.
Lees ook: Dit bedrijf biedt volledige ontzorging in de truckerbranche
Nascholing
Veel oudere bestuurders kunnen binnenboord worden gehouden als ze niet verplicht op nascholing moeten, meent De Waardt. ,,Oudere bestuurders kregen bij verlenging van hun rijbewijs altijd code 95 bijgeschreven, als bewijs van nascholing. Maar dat mag niet meer van de Europese Unie. Daarom heeft de minister vorige week aan de Tweede Kamer laten weten dat de chauffeurs de schoolbanken in moeten.'' De meesten bedanken echter, vanwege de hoge kosten.
Gepensioneerden
Het dreigende tekort aan vrachtwagenchauffeurs valt op te lossen door chauffeurs tot op hogere leeftijd te laten doorrijden. De animo daarvoor is groot, verzekert voorzitter Klaas de Waardt van de brancheorganisatie voor het beroepsgoederenvervoer (VERN).
VERN heeft een plan om 11.000 gepensioneerde chauffeurs van 66 jaar en ouder weer aan de slag te laten gaan. ,,Ze hebben een mager pensioen en willen graag wat bijverdienen. Ze zijn alleen wat ouder, daarom is ons voorstel hen de ene week drie dagen en de andere week vier te laten rijden.''
Kosten delen
De kosten wil de VERN, waarbij 11.000 kleine en middelgrote bedrijven zijn aangesloten, delen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu. ,,Het betekent dat de chauffeurs de verplichte nascholing (de zogeheten Code 95) moeten volgen. De kosten daarvan zijn voor de bedrijven en voor de chauffeurs zelf veel te hoog. Daaraan moet het ministerie meebetalen'', vindt De Waardt. ,,We hebben een oplossing bedacht en die ook aan minister Cora van Nieuwenhuizen voorgelegd. Zij vroeg ons die nader uit te werken.''
Als er binnen afzienbare tijd zo veel chauffeurs bijkomen, is voor de komende jaren de ergste nood gelenigd, zegt De Waardt. Nu is er een tekort van zo'n 7000 chauffeurs en dat aantal dreigt de komende jaren fors op te lopen, met grote bevoorradingsproblemen in Nederland tot gevolg.
Lees ook: Zo weten deze transportbedrijven handig om te gaan met de Brexit
Ervaren rijders
De VERN-voorzitter zou het liefst zien dat de verplichte nascholing voor de oudere chauffeurs verdwijnt. ,,Als oudere kreeg je Code 95 jarenlang bij verlenging van je rijbewijs automatisch bijgeschreven, omdat deze chauffeurs behoren tot de meest ervaren rijders en zij de minste schade maken. Het is een praktijkvak. Maar de Europese Unie oordeelde dat Nederland met deze handelwijze in overtreding was. De minister durft een zaak hierover voor het Europese Hof niet aan en daarom moeten de chauffeurs alsnog voor 2020 terug de schoolbanken in.''
Doen ze dat niet, dan rijden ze onverzekerd en gaan ze dus niet meer de weg op, legt De Waardt uit. De chauffeurs zijn volgens hem woedend over de plotseling veranderde regels en de VERN zegt ze naast zich neer te leggen. ,,We schorten Code 95 op.'' De Waardt legt uit daarmee te bedoelen dat chauffeurs de nascholing niet gaan volgen en dus niet meer de weg op kunnen. Dat zal het probleem van het chauffeurstekort vergroten.
Oneerlijke concurrentie
De boosheid bij de chauffeurs is ingegeven doordat ze zien hoe anders het er in Oost-Europa aan toe gaat, zegt de voorzitter. ,,In Nederland leiden we de mensen netjes op, maar daar zie je wanpraktijken. Zo lang daar rijbewijzen en Code 95 voor 88 euro op tientallen websites te koop zijn en de chauffeurs dus helemaal niet worden geschoold en nageschoold, is sprake van oneerlijke concurrentie.''
Hij heeft de VVD-minister opgeroepen de corruptie uit te bannen en de verkeersveiligheid te vergroten door strenge controles op de rijvaardigheid. ,,Onze chauffeurs zien dagelijks op de weg de gekste dingen door Oost-Europese chauffeurs gebeuren. Parkeren bij de ingang van tunnels, achteruitrijden, met giftige stoffen door tunnels rijden. Dan weet je bijna zeker: dat is weer zo'n chauffeur die zijn rijbewijs of Code 95 heeft gekocht'', zegt De Waardt.
Steeds bonter
Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie/SGP) drong al in 2014 aan op een onderzoek door Europol naar de handel op internet in id-bewijzen, rijbewijzen en andere documenten. Daar is nooit een antwoord op gekomen. Volgens De Waardt wordt het steeds bonter: sommige buitenlandse chauffeurs hebben meerdere rijbewijzen en tachograafkaarten. ,,Daardoor kunnen ze veel langer doorrijden dan de rijtijdenwet voorschrijft.''
De woordvoerder van minister Van Nieuwenhuizen kon gisteren niet op de kritiek reageren. De bewindsvrouw bepleitte recent een 'eerlijk speelveld' in Europa.